Образователният модул в богатата паралелна програма на деветото издание на кино-литературния фестивал Синелибри съдържа два семинара. Първият е посветен на семиотичните аспекти на трансформацията на литературните текстове в киносценарии, а вторият предлага синтезирано знание във връзка с арт мениджмънта, маркетинга и актуалните тенденции в киноразпространението. Ще научим повече за филмовата дистрибуция у нас, успешните програмации, видовете аудитории и за това какво е необходимо, за да превърнем любовта към седмото изкуство в своя професия.

Темата на първия семинар е (Не)изгубени в преводите – семиотични аспекти на трансформациите на литературните текстове във филмови сценарии. Лектор е професор, дфн Христо Кафтанджиев. Той е доктор на филологическите науки, професор във Факултета по журналистика на Софийския университет и ръководител на Катедрата по масови комуникации и пиар, автор на много научни статии по реклама и семиотика.

Целта на семинара

е в лека, приятна, приятелска към аудиторията форма, подплатена с визуализации и материали, илюстриращи тезите на лектора, да се анализират някои от най-важните аспекти на семиотичните преводи на литературните текстове във филмови сценарии.

Аудиторията – литературни и киноспециалисти, автори, литературоведи, режисьори, оператори, фотографи, журналисти, рекламисти, пиар специалисти, студенти от факултетите по комуникации, от филологическите факултети, от художествените академии, от филмовите и театралните университети и др.

Семинарът е визуализиран с фрагменти от най-доброто от световното кино, реклама, музикални клипове и т.н. Съдържанието е максимално интегрирано с програмата на кино-литературния фестивал. Използвани са части от филмите „Звярът” на Бертран Бонело, „Данте” на Пупи Авати, „Процесът” на Орсън Уелс, „Приключенията на барон Мюнхаузен” на Тери Гилиъм, „Умберто Еко: Библиотеката на света” и други.

Семинарът ще се проведе на 22 октомври в Каза Либри (Casa Libri), ул. „Цар Асен“ 64, София от 10:00 часа.  Цена: 50 лв. за един ден/семинар; 85 лв. за два дни/семинара

Вторият семинар е на тема Метаморфози в киноиндустрията, тенденции в мениджмънта и киноразпространението, фестивални стратегии.  Лектор ще е Христо Христозов, който работи като културен и бизнес консултант в областта на лидерството, както и в сферата на киното и културния мениджмънт. През 2011 г. се присъединява към екипа на София Филм Фест. От началото на 2017 г. (с двегодишно прекъсване) е програмен директор на Дома на киното и работи по осъвременяване на програмата и атмосферата в киното, без да жертва автентичния му дух.

Цел на семинара

„Наскоро един журналист ме попита какъв е най-големият проблем на българското кино. Отговорих, без да се замисля – не е пропорционален броят на зрителите спрямо този на филмите. На практика зрителите са твърде малко. Причините за това са комплексни и ще се опитаме да ги формулираме, да обобщим и прогнозираме тенденции и да търсим решения и потенциал за устойчиво развитие.“ –  Христозов

Семинарът стъпва върху опита на Христо Христозов като фестивален организатор, програмен директор на Дома на киното и дистрибутор, както и на опита на Неда Миланова като сценарист, продуцент и страстен любител на архивите. Семинарът се уповава на статистически данни и множество примери от практиката.

Събитието ще се проведе на 28 октомври в Каза Либри (Casa Libri), ул. „Цар Асен“ 64, София от 10:00 часа. Цената е 50 лв. за един ден/семинар; 85 лв. за два дни/семинара. Билетите за двата семинара на  https://epaygo.bg/3374958399. За студенти и учащи е предвидена 15% отстъпка от цената, ако си закупят билет от Каза Либри.

 

 

Facebook Twitter Google+

0 Коментара