Според общоприетото клише порното е измислено от мъже и за мъже. Но сигурно сте забелязали, че повечето стандартни порнофилми задължително започват с лесбийска сцена. А ако сте жена, може би ви е добре известно как реагират 99,9 процента от хетеросексуалните „мъжкари”, когато волно или неволно намекнете, че предпочитате собствения си пол (или поне сте склонна към подобен експеримент) – очите стават на „палачинки”, изражението видимо се вдебилява, потичат лиги и следва неизбежното: „А може ли да гледам?”.

Всяка средностатистическа лесбосцена си има специфична сюжетна линия и ясно предначертани и напълно предвидими правила. Титулярят влиза и заварва двете палавници, които са така погълнати да се наслаждават една на друга, че дори не Го забелязват в първия момент.

Известно време Той се радва на гледката,

която е безспорно красива – особено ако актрисите са също красиви (а те понякога са). Мъжката му гордост възправя ръст (камерата не пропуска този вълнуващ момент) – и проницателният зрител вече предусеща какво ще се случи по-нататък. Идеята е, че докато двете палавници си играят с език и пръсти (поради липса на друго), нашият човек триумфално ще размаха „дедовия” и ще (им го) ги вкара в правия път. И после – всички знаем – две жени и аз, най-вкусният сандвич и т.н. Ключов детайл в последващите сцени е, че двечките са така смаяни и зарадвани от Неговата поява, че повече и през ум не им минава да си губят времето една с друга. Те изцяло насочват вниманието си към Него, което е и очакваната от всички развръзка.

Та една от причините мъжете толкова да се прехласват по лесболаските е, че в тяхната фантазия нещата винаги имат подобно развитие. Тоест мъжът по подразбиране вярва, че жените си играйкат помежду си, за да Го предразположат, заинтригуват и предизвикат, а не защото толкова са загорели една за друга. Или пък просто им липсва “дедовия” (чиято липса Той великодушно ще компенсира, разбира се). Едва ли има мъж, който си представя, че “палавниците” до края няма да му обърнат грам внимание и че той ще си остане в ъгъла – самотен, възбуден и изолиран.

Да, да, знам –

повечето „мъжкари” бурно биха ме опровергали –

ама те искат „само да погледат”, нищо, ама нищичко повече, щото просто е красиво и прочие бла-бла. Хайде, момчета, познаваме се. Няма какво да се лъжем – повечето от вас вярват, че сте като ярки слънца, без които светът на жените вечно ще тъне в студ и мрак. Всеки „истински мъжкар” е убеден, че лесбийките са просто временно затворена врата, ключът към която Той крие в панталоните си. И че всъщност женските гей-двойки „само се правят на такива”, за да Го прелъстят, амбицират и зарадват. А вие, момичета, ако не ми вярвате, вземете един произволно избран „мъжкар” и се опитайте да го убедите, че НАИСТИНА нямате нужда от него.

Всичко казано дотук обаче не важи в обратната посока.

Женският интерес към мъжкия хомосексуализъм

е меко казано слаб и досега не съм срещнала жена, която да се чувства окрилена и мотивирана да „поправя” мъжа-гей. Тя просто приема, че той е такъв и толкоз. Типичното женско отношение към хомосексуалните мъже варира от приятелско разбиране, през абстрактен интерес до хладно безразличие – но никога не стига до опити да го „връща на другия бряг”. Мъжки хомосцени в хетеро насочено порно също не съм виждала – сещате ли се защо? Ами защото жените бързо ще се отегчат (макар че повечето ще погледат от любопитство), а мъжете ужасено ще цъкнат дистанционното, а после, за да успокоят паникьосаното си Мъжко Его, гръмогласно ще изсипят по адрес на „педалите” изрази, които не мога да цитирам, без да се изчервя.

Но защо е така?

Защо мъжкият и женският хомосексуализъм се възприема по толкова различен начин? И защо женските гей-сцени предизвикват у „мъжкарите” очи-палачинки, лиги и кръвонапълване на някои места, а мъжките – паника, отвращение, дори агресия? Ами, простичко е. Хомосексуалното общуване между мъже, поради чисто анатомичните им особености, е свързано с проникване и доминиране – тоест единият от двамата трябва символично да стане „жена”. Което, от „мъжкарска” гледна точка е силно оскърбително и остро заплашително като идея. Докато при жените е различно – двете жени сякаш подсилват, отразяват и мултиплицират взаимно женствеността си, без да я обезценяват. Те са някак равнопоставени, ролите лесно се сменят и плавно преливат, а двете женски тела излъчват хармония, а не „сблъсък”. Да не говорим, че ако една красива жена е страхотна гледка, то две красиви жени накуп са двойно по-страхотна гледка – това ще ви го каже всеки нормален мъжкар.

Е, нещата може би не са толкова прости.

И едва ли в очите на всеки среден „мъжкар” лесбо-двойките излъчват остра „недостатъчност”, която той се чувства призован да запълни. Сигурно в цялата тази сложна плетеница от причини се намесва и първичният мъжки инстинкт да посее семето си на колкото може по-широк периметър, а формулата „две жени и аз” му предлага редкия и изключително практичен шанс с един „залп” да удари „два заека”. А има и друго – усещането за себедостатъчност, което две правещи любов жени излъчват – така на мъжа се предоставя възможността да наблюдава тяхното удоволствие, без да се чувства отговорен за него. Вероятно поради подобна причина мъжете се възбуждат и от гледката на жена, която мастурбира – също порнокласика – но това е вече друга тема.

Може би има и още по-дълбоки причини, свързани с

архетипите на мъжкото и женското начало –

мъжката енергия е активна, състезателна и агресивна, докато женската е пасивна, кооперативна и приемаща. Не можем да пренебрегнем и многовековното патриархално наследство, последиците от което са обект на цяла дисертация. Но в крайна сметка мъжете са много по-склонни да измерват стойността си като личности чрез мъжествеността – това е отразено дори в езика ни. Изрази като „мъжкар”, „пич” и „мъжко момче/момиче” традиционно се приемат като похвални, докато женските им аналози служат по-скоро за обиди. Всъщност тази статия задава повече въпроси, отколкото отговори.

И все пак, момичета, ако сте решили да прелъстите някой „истински мъжкар” и удряте на камък, вече знаете „магическата формула” – само му намекнете, че от известно време се чудите „дали да не опитате с жена”. А вие, момчета, имайте предвид, че в реалния живот нещата често нямат нищо общо с порнофилмите – колкото и да не ми се искаше да ви го казвам.

Facebook Twitter Google+

0 Коментара