Децата са по-важни от кариерата, смята огромното мнозинство от жените в България – 81% от анкетираните в изследването на „Exacta Research Group” за нагласите на българките към майчинството.

mother

 

На противоположното мнение са 9% – предимно жени от столицата и такива, които учат във висши училища.

59% от анкетираните жени декларират, че финансовите трудности не биха ги спрели да имат деца. Финансовите трудности са сериозна бариера пред намерението на 28% да станат майки. Най-притеснени от ниския си стандарт са жените, които все още учат във ВУЗ-ове, както и живеещите в столицата.

20% от жените посочват, че отсъствието на постоянен партньор и липсата на собствено семейство не им пречат да искат да имат дете.

Така мислят преди всичко жените със стандарт над средния, както и жените в по-напреднала възраст (36-43 годишните), когато ценността на майчинството нараства неимоверно. Почти три пъти повече (59%) са, обаче, жените, които признават, че не биха искали да раждат, ако нямат постоянен партньор до себе си и очевидно зад подобен отговор не стоят само семейни предразсъдъци и предубеждения.

89% от участвалите в проучването жени посочват, че за тях е особено важно да имат деца. За 11% това не е особено важно, като това твърдят най-често млади жени на възраст между 18 и 23 години, студентки, както и заможни жени от столицата.

38% от участвалите в изследването твърдят, че не планират да имат деца поради това, че вече са станали майки. Това важи преди всичко за жените на възраст над 35 години.

77% от жените, които все още нямат деца твърдят, че за тях е много важно да станат майки.

Близо една пета от жените без деца, споделят, че за тях е „донякъде важно” да имат деца, а 5 % от жените, които нямат деца, заявяват, че изобщо не искат да имат деца.

Българките все още има какво да направят за ограмотяването си по отношение на възможностите за зачеване. 22 на сто са убедени, че щом една жена има цикъл, значи може да забременее. Анкетираните масово бъркат възрастта, когато яйчниковият резерв на жените намалява.

Ако се окаже, че не могат да забременеят, 58% от жените са готови да се подложат на ин витро процедура, 14% биха осиновили дете, а 7 на сто биха продължили живота си без деца.

 

Facebook Twitter Google+

0 Коментара