През април се проведе петото поредно издание на Bon Marché – многопалнова инициатива с различни социални и културни измерения – антиквариат, pop-up магазин за добри идеи, място за находки и контакти…Създателите на събитието –  Елена Филипчева, Силвия Заимова и Еми Витанова, са водени от желанието да откриват, показват и променят съдбата на уникални и стойностни мебели и предмети. Идеята им е да бъдат посредници между собственици на красиви вещи, които искат да се разделят с тях, и ценители, които искат да ги имат. Bon Marché  се провежда два пъти в годината винаги на различно място в столицата в рамките на четири дни.

Снимки Михаил Заимов  

Първоначалната  концепция претърпява трансформации. В самото начало изборът е бил по-широк: освен преносими мебели и порцеланови изделия, са се предлагали бижута, рамки, дрехи, обувки, изкуство, специални книги, колела, огледала, стъклария, чанти, шапки, шалове, аксесоари…

С всяко следващо издание изборът става по-специализиран и сега, в зависимост от предлаганите вещи, се оформят теми – по периоди, стилове или свързани с определена държава. В последното издание например темата беше „Културата на бюфета“ и можеха да се видят уникални модели от Франция от 40-те години на миналия век. “Тази мебел е почти напълно забравена в нашите интериори, а е фантастична – толкова удобна и красива“, споделя Елена Филипчева.

мз13

В този смисъл Bon Marché има и образователна насоченост – връща спомените за старите мебели, показва  как могат да намерят място в един съвременен интериор, да го обогатят, да се съчетаят с модерно обзавеждане. В Bon Marché  винаги фигурират и съвременни предложения, като скулптури, изкуство или мебели, за да може нагледно да се покажат възможните комбинации между епохите. Всеки брой на Bon Marché  представя и фаворитите на организаторите и акцентира определени обекти.  В последното издание посетителите видяха невероятно красивите,  ръчноизработени килими на българската фабрика Хемус ООД Велинград, които се изнасят за цял свят.

мз1

По наблюдения на Елена Филипчева българите трудно се разделят с вещите си и това е една от причините у нас рядко да се намират ценни мебели с интересна история. Затова събитие като Bon Marché с неговия ексклузивен характер е успешно и привлича все по-голяма публика. Ценителите знаят, че антикварната мебел най-добре ще облагороди един интериор, ще му придаде топлина и по-различно излъчване. Преминала през времето, „свидел“ на много истории, тя обогатява пространството и обитателите му.

Социалната и образователна насоченост на иницативата е напълно разбираема. Хората имат нужда да се докоснат до красивото,  да се върнат към традициите,  да си припомнят историята.

Следващото издание се очаква през ноември с нови идеи и развитие на концепцията.

От сп. „Наш дом“

Facebook Twitter Google+

0 Коментара