Да страдаш от разбито сърце не е една от привилегиите на живота. Каквото и да си говорим за изминалата любов, както и да се убеждаваме, че всичко, което ни се случва, дори ужасните неща, е вид урок, че ни прави по-силни – да преминаваш през раздяла винаги е гадно. И няма нито един магически лек, който да ни помогне. Дните обикновено са изпълнени с планини от кърпички, реки от сълзи, часове тъжна музика и купчини негативни чувства.

За съжаление, не може просто ей така да се размаха вълшебната пръчица и всичко да е наред, но може да вслушаме в съветите на експерти в сферата на психологията.

Не трябва да се забравя обаче, че процесът на „преживяването“ (или тъй нареченият healing) не е праволинеен и това е напълно нормално. Дори всичките следващи предложения понякога не могат да помогнат, но са едно добро начало.

Предлагам ви седем съвета за това как този гаден период – по тъга към отминалата любов – да е малко по-търпим.

1. Позволете си време за печал

Позволете си да изпитате всички чувства. Да, всички, дори тези на тъга и усещането за загубена любов. Не се опитвайте да забързате процеса. „Позволете на емоциите си да бъдат възприети и уважени“, споделя лицензираният терапевт Мак Стенли Казо.

Послушайте малко тъжни песни, пуснете си любимото риалити шоу, поръчайте си една голяма пица и си сипете чаша вино. Важно е да се позволи на емоциите да се изживеят. По този начин могат да бъдат преработени по здравословен начин, без да има чувство на вина. Това е особено важно, защото потискането им може да се отрази зле на бъдещи връзки.

2. Поставете здравословни граници

Много е трудно да се преодолее раздяла, когато постоянно се връщате при източника на проблема. Независимо дали това е непрестанно проверяване на профилите му(ѝ) в социалните медии, изпращането на пияни съобщения или опитите да го (я) видите.

Терапевтът Казо предлага поставянето на граници. „Тези граници ще позволят на емоциите време за преработване и необходимата емоционална свобода, за да продължите напред в живота.“

Силно се препоръчва да промените името му(ѝ) в телефона си, да го(я) блокирате, отпоследвате или заглушите в социалните медии, както и да изтриете снимки, които ви разстройват. В този период потърсете подкрепа от близките си хора.

3. Инвестирайте в себе си

Сега е перфектният момент да се съсредоточите отново върху себе си и личностното си развитие. „Когато инвестирате в себе си, това, което научавате, е във ваша полза в бъдещето, независимо дали сте женени/неженени или във връзка“, споделя психотерапевтът Никълъс Харди. И още: „Това спомага за възстановяването на индивидуалността на човека.“

Започнете дейности и хобита, които ви носят щастие. Създайте си рутинни тренировки, изпечете любимия си сладкиш. Каквото и да е, правете неща, които харесвате и имате чувството, че не сте имали времето да правите досега.

4 .Излейте чувствата си на хартия

Според Татяна Дяченко, воденето на дневник е един от най-лесните и ефективни начини да преработим емоциите си. Ако ви е трудно или не знаете как да започнете, ето няколко въпроса: Какво научихте за себе си от тази връзка? Кои неща ви направиха нещастни и/или щастливи в тази връзка?

Ако пък писането на хартията не е вашето, не се притеснявайте, може да напишете мислите си в приложението за бележки на телефона си или пък в word документ. Това са добри варианти, ако имате много за казване, а не искате да получите спазми на ръката от писане.

Дори само по 5 минути на ден могат да помогнат да се почувствате по-добре, а ако не друго ще ви помогнат да разберете изминалата връзката и защо се чувствате по този начин.

5. Напишете писмо до бившия партньор, но не го изпращайте

Възможно е това малко нещо да се усети като катарзисен момент. Експертът Криста Моне твърди: „В писмото си може да излеете всичките си емоции и гняв. Всички неща, които сте искали да кажете, но не сте. Това е шанс за пътешествие в миналото, виждайки всички проблеми и негативни неща, които може да сте пропуснали, когато сте били влюбени до уши.“

След като го напишете, го запечатайте и го скрийте от погледа си за няколко месеца. Когато го намерите отново или изберете да го прочетете, ще имате по-добро разбиране на връзката и защо тя е приключила. Ще даде вид яснота, от която се нуждаете.

6. Не търсете или чакайте за “closure”

Английската дума “closure” напоследък придобива все по-голяма популярност в социалните медии. Използва се, за да обясни момент на приключване или затваряне на глава от живота. Често се търси от друг човек.

Но тъй нареченото „приключване на глава“ не съществува. Или поне не по начина, по който closure го представя.  Няма специфичен начин, по който се приключва връзка. Това чувство идва отвътре и често отнема време. „Позволете си време да разберете защо не се е получило. Closure идва единствено от нас. “

С други думи, спрете да дебнете в интернет бившия си партньор или да се обаждате пияни в 3 през нощта, казвайки, че търсите “closure”. Това няма да помогне с нищо друго, освен да попречи на напредъка ви.

7. Разсейвайте се

Да се разсеете не означава да потискате и игнорирате чувствата си. Ако изпитвате тъга, бъдете тъжни. Ако изпитвате гняв, оставете се да бъдете ядосани. Но това не значи да позволите на тези негативни чувства да надделяват.

Каквото и да правите, опитайте се да не седите по цял ден у вас, мръщейки се в собствената си неправда. Колкото повече време седите и имате време да мислите за предишната си връзка, толкова повече ще се тормозите, важно е да има с какво друго да се занимавате.

Може да започнете ново хоби, да пробвате нещо, което досега не сте, да си пуснете нови филми, да пробвате нова храна, излезте на разходка, отидете на екскурзия. Погледнете го като шанс за себеобновяване, вид ребрандинг на самите вас.

Време е да помислите за себе си!

Facebook Twitter Google+

0 Коментара