Хубавият комплект спално бельо е неизменна част от интериора в спалнята, който освен мебели включва и домашен текстил с красив дизайн. Той допринася за комфорта и уюта в стаята, както и за това да имаме пълноценен сън всяка нощ, разказват от онлайн магазин Domko. Изборът на луксозни завивки е прелюдия към пълноценния престой в релакс зоната, в която трябва да намираме спокойствие, хармония и практически удобства. Освен да купим маркови или евтини чаршафи, трябва да знаем и какво включва правилната грижа за тях, според това дали са памучни, от сатен, бебешки, или друг вид. 

Защо е важно да използваме качествено спално бельо

Спално бельо

Към покупката на спално бельо трябва да подходим с повишено внимание – важно е то да бъде изработено от качествени и нежни към кожата материи, които не водят до запарване и дори раздразнения. Добре е платовете да са меки и лесни за поддръжка, като за детското креватче е препоръчително да са памучни. 

Ленените, сатенените и микрофибърните чаршафи са също добра опция, но към тяхната поддръжка трябва да подходим по специален начин. Колкото по-хубав комплект използваме, толкова по-сладки ще са нощните сънища, а моментите на уединение – пълноценни. Освен с добро качество, комплектът трябва да бъде решен и в приятен десен, който да се вписва в интериора и да има приятно въздействие върху сетивата ни. 

Как да го перем и колко често 

Грижата за спалното бельо е много важен аспект, който не бива да пренебрегване. Тя се състои в няколко стъпки, а именно: 

  • преди да сложите чаршафите в пералнята, обърнете горния плик наопаки – така ще защитите цветовете, които често пъти избеляват във времето. Не оставяйте ципът отворен, за да не влязат други дрехи във вътрешността му – това ще доведе до известни затруднения при изваждането на съдържанието от пералната машина и при простирането;
  • не препълвайте барабана с дрехи и спално бельо – доста често срещана практика е да използваме на 100% свободния капацитет в пералнята, което се счита за грешка. Препоръчително е да оставите малко място в аванс, за да се изперат чаршафите добре, а и за да избегнете риска от технически повреди;
  • перете веднъж седмично – повечето хора сменят чаршафите в края на седмицата. Тук има значение и какъв е сезонът – през лятото се потим повече нощем и това налага по-честната подмяна на завивките;
  • спазвайте инструкциите за пране, които ще видите на етикета – те дават информация за подходящите градуси, на които да перем спалното бельо. При някои материи те могат да са по-високи, а при други по-ниски. Важно е също така да използваме и хубав перилен препарат, както и омекотител за още по-ароматни резултати. 

Когато дойде време да отстраним нечистотиите от спалното бельо, е хубаво да вземем под внимание степента и вида на замърсявания. Много хора допускат домашни любимци в чаршафите, което налага поддържането на строга хигиена. Други пък са алергични към прах и козметични съставки, а това налага употребата на специални препарати. Без значение дали използваме евтини, или луксозни чаршафи, тяхната поддръжка е неизменна част от използването им. 

Каква програма да изберем според материята

Прието е спалното бельо да се пере на 60 градуса, ако материите са памучни, въпреки че 40-градусовата програма е също добър вариант. Деликатни материи, като лен и сатен, трябва да се почистват на 30-40 градуса, за да се запазят техните качества и цветове. Към комплектите от вълна и коприна също трябва да сме внимателни, като тях можем да перем дори и на ръка. 

Facebook Twitter Google+

0 Коментара