Мога да започна този текст с цитат от песен на Ицо Хазарта, а може и с някое клише. Но по-добре да оставим фактите да говорят. Човекът еволюира бавно. Мъчително бавно. Вижте теорията на Чарлз Дарвин – милиони години са нужни. Затова за няколко века едва ли сме напреднали много. Хората само няколко века по-рано са се движили неизменно – липсвали са автомобили и масови средства за придвижване; и работата не е била в офис пред компютър. Това означава, че тялото ни е работило в ритъм и е горяло много повече калории дневно. Е, за няколко пъти по 100 години това не се е променило – ние имаме същата форма на тялото и същата нужда от движение.

Може да се чувстваме все едно скоростен влак е минал, без дори да намали скоростта, през главата ни след всеки работен ден. И, да,  повярвайте, зная какво е преумората наистина да ви убеждава, че не можете да мръднете от леглото – но

това се случва само в главата ни.

Като сложим отгоре и две години локдаун, примесен с големи количества домашен офис, както и необятните дебри на празничните трапези от декември и януари, всичко това ни превръща в героя от „Гладен“, песента, с която обмислях да започна тази статия.

Зная всички аргументи, които може да имате, свързани с отказа от спорт и движение – от най-честото: „Нямам никакво време“, през „Страх ме да не се заразя от някой в групата по йога“ до

„Сега ми е много чиста и хубава косата и не искам да я развалям“,

но за оправданията и задните части също знам. Както и ще повторя, че застояването е вредно – телата ни имат нужда да изгарят калории чрез движение, за да бъдем здрави, а това само по-себе си ще ни пази и от вируси, и болести.

Ето за това ви предлагам много кратка инструкция как чрез технологиите да дадете на тялото това, от което то чисто еволюционно има нужда. Движение.

Започвам с нещо прозаично: YouTube.

Няма как да не сте го чували; няма как да не следите някого там – дали са рецепти или шеметния живот на някой инфлуенсър – няма значение. По-важното е, че световната ковид пандемия мотивира треньори от цял свят да качат упражнения за напреднали и начинаещи, за слаби и дебели, за интензивни и лежерни тренировки. Йога, салса и всякакви танци, кардио, ходене –

изберете това, което ви харесва

и просто се придържайте към него. Сигурна съм, че имате smart телевизор (а ако нямате – обещавам в следващи статии да ви разкажа защо изоставих ходенето на кино) – просто изберете тренировка, която ще раздвижи ставите и чакрите ви и си подарете 30 минути дневно. Ако се притеснявате много, че методът няма да работи, защото не си плащате – просто си пуснете платен абонамент към YouTube – това ще ви спести досадните реклами и може да ви накара да мислите, че вече нещата са сериозни.

Не забравяйте и здравното приложение на телефона – активирайте го и то ще ви подсеща да се раздвижвате често, да пиете достатъчно вода и да си лягате навреме.

Ако пък не можете без технологии – инвестирайте в добра фитнес гривна – тя наистина ще следи движенията и качествения напредък, който правите с помощта на YouTube.

И не на последно място – ако наистина сте готови да сложите край на

дългогодишната си връзка с любовните дръжки –

препоръчвам и любимото си приложение – институция в сферата на здравословния живот – My Fitness Pal. Разбира се, платената версия има супер много предимства, но и с безплатната ще може да регистрирате количеството храна, която изяждате (за пакетираните продукти супер удобно – само със сканирането на бар кода; килограмите си и изгорените калории чрез движение.

Останалото е въпрос на движение и ВОЛЯ.

Facebook Twitter Google+

0 Коментара