С толкова много опции – дърво или метал, експанзивни или компактни, с или без възглавници е трудно да знаете откъде да започнете.

Ако разполагате с подходящите градински мебели, излежаването навън може да бъде точно толкова приятно, колкото и да се отпуснете в добре обзаведена всекидневна или толкова неудобно, колкото да се опитате да се настаните на износен диван.

„Външното пространство наистина е продължение на вашето вътрешно пространство“, казва Мартин Лорънс Булард,  интериорен дизайнер, известен в Лос Анджелис, който е създал мебели за Harbour Outdoor . „Трябва да го декорираме като стая. Наистина искам да изглежда много привлекателно и добре обмислено.”

Това означава, че изборът на мебелите включва повече от просто хаотично подбиране на артикули от магазин или уебсайт. Първо, имате нужда от план, чрез който да разберете как ще използвате пространството и как ще го поддържате във времето.

За съвет говорихме с интериорни дизайнери, ландшафтни дизайнери и представители на мебелната индустрия какво точно трябва да имате предвид, преди да обзаведете вашето открито пространство.

Съставяне на план

Преди да купите нещо, важно е да помислите за вашата цялостна визия за откритото пространство.

„Наистина мисля, че външните мебели имат три различни приложения“, казва Селери Кембъл. „Можете да се храните навън,  да използвате вашето външно пространство като всекидневна, или да бъде запълнено с шезлонги и басейн. При всеки от тези варианти има различен набор от правила.“

Ако имате голямо външно пространство, може да е възможно да поберете и трите функции — кът за хранене с маса и столове; място за срещи с шатра и дивани, шезлонги и масичка за кафе; и зона за слънчеви бани, която да бъде оборудвана с шезлонги.

Ако нямате толкова много място, например на градска тераса, решете коя дейност цените най-много. Ако обичате да готвите и да се забавлявате, фокусирайте се върху превръщането на вашето външно пространство в кът за хранене с маса за хранене и столове. Ако предпочитате да се отпуснете със семейството и приятелите, забравете масата за хранене и създайте открита всекидневна с мека мебел.

Когато пространството е ограничено, Брук Клаузинг, основателят на базираната в Бруклин фирма Brook Landscape , често препоръчва да се откажете от шезлонгите

„Хората казват, че ги искат, но след това съжаляват за избора си“, каза той. „Ако нямате място, не се притеснявайте.“

Ако непременно трябва да имате такъв кът за слънчеви бани, направете това, което г-н Клаузинг е създал в някои от своите проекти: Добавете куки към стена или ограда, които могат да държат шезлонга извън пространството, когато той не се използва.

Открийте своите материали

Производителите на външни мебели използват широка гама от издръжливи материали, повечето от които попадат в две групи: такива, които са предназначени да бъдат непроницаеми на външни условия, запазвайки оригиналния си вид в продължение на много години, и такива, които ще изветреят или загубят цвета си с течение на времето .

Ако искате вашите външни мебели да изглеждат като чисто нови в продължение на години, трябва да изберете материалите като например прахово боядисана стомана или алуминий, неръждаема стомана и пластмаси, устойчиви на ултравиолетова светлина. Но дори и те могат да се променят, когато са изложени на външни условия в дългосрочен план и да се получи известно избледняване, оцветяване или корозия.

„Можете да получите висококачествена, устойчива на UV лъчи пластмаса, която може да се държи добре и да изглежда по същия начин в продължение на няколко години“, казва Ноа Шварц, творчески директор на Design Within Reach и дизайнерски директор на колекцията Herman Miller . „За метали с прахово покритие работете с доставчик или купете от марка, която използва висококачествено прахово покритие, защото те се различават доста по своето качество и дълготрайност.“

Друг подход е да купувате мебели, изработени от дървесина като тик, ипе, евкалипт и махагон, които са издръжливи, но ще придобият захабен вид с течение на времето, или изберете метал като месинг, който постепенно ще се захабява.

Тикът се нарича кралят на горите, защото има достатъчно силикати и масло в него, за да бъде много, много издръжлив на открито“, казва Дейвид Съдърланд, основател на компанията за външни мебели и тъкани Perennials and Sutherland .

Въпреки че е възможно периодично да се лакира или запечатва тиковото дърво, за да изглежда сравнително ново, г-н Съдърланд не го препоръчва. „Проблемът със запечатването или довършването му е, че винаги трябва да правите това“, казва той, докато покритието непрекъснато се изтрива и вие ставате слуга на поддръжката.

Вместо това, приемете изхабения вид на дървото. „На мен лично ми харесва, когато придобие този сребрист цвят“, каза г-н Съдърланд. „За да запазите тиковия вид свеж и да изветрите до красив завършек, поливайте мебелите веднъж седмично. Това е нещо като да поливате растенията си.”

Ако тиковото ви дърво образува филм от мръсотия, отбеляза той, е добре да използвате почистващи препарати или да го измиете чрез използването на електрическа енергия.

Помислете за възглавничките

Едно от най-важните решения, които ще вземете, когато пазарувате мебели за открито, е дали да имате или не възглавници, които да добавят допълнителен комфорт, но и да имате с проблеми с  тяхната поддръжка, защото са склонни да се замърсяват и намокрят.

Един вариант: Избягвайте изцяло възглавниците. „Когато проектираме градски пространства, ние наистина не препоръчваме много възглавници, заради всичките сажди във въздуха, които имат тенденция да се събират върху възглавниците, казва г-н Клаузинг. „Опитваме се да изберем мебели, които са удобни без възглавници, с мрежеста повърхност или нещо подобно.“

Но не всички дизайнери са готови да минат без възглавнички. „Обичам външните ми мебели да са супер удобни – това наистина е правило номер 1“, казва г-н Булард. „Склонен съм да използвам много тапицерия. Имаме толкова много възможности днес, с всички тези невероятни тъкани на закрито и открито, които са много меки и гъвкави и се предлагат в милион цветове и шарки, така че наистина можете да придадете характер на пространството, както никога досега.”

За да избегнете избледняването, потърсете тъкани, които са боядисани в разтвор акрил, като тези от Sunbrella и Perennials, в които цветовете са неразделна част от преждата. „Не се разгражда на слънце, като полиестерите и найлоните“, казва Ан Съдърланд, главен изпълнителен директор на Perennials and Sutherland.

За възглавници, които може да бъдат влажни в продължение на дни след дъждовна буря, потърсете вложки, които използват бързосъхнеща пяна. „Обикновено се нарича мрежа или пяна с отворени клетки и позволява на водата да преминава бързо“, казва г-н Шварц.

Ако не можете да решите дали възглавниците са за вас, той препоръча средна позиция: Изберете мебели, които са удобни без възглавници, но идват с тънки подложки, които могат да бъдат добавяни при продължително излежаване.

Какво ще кажете за съхранението?

Много външни мебели могат да бъдат навън през цялата година, особено ако са достатъчно тежки, за да не се разхвърчат при бури. Но възглавниците са друга история.

За да се запазят възглавниците възможно най-дълго и да гарантират, че те ще бъдат сухи, когато искате да ги използвате — някои дизайнери препоръчват да ги прибирате и съхранявате, когато не се използват. Други препоръчват да покривате външните мебели с калъфи.

И двете от тези стратегии обаче са трудоемки и могат да ви разубедят да използвате външното си пространство в дните, когато не можете да се погрижите за мебелите.

Г-жа Съдърланд препоръча по-спокоен подход: оставете мебелите и възглавниците вън през по-голямата част от годината, но ги покривайте или съхранявайте, когато няма да ги използвате за продължителни периоди от време – през зимата, например или когато сте извън града.

Дори това е твърде голямо усилие за г-жа Кембъл, която предпочита да оставя възглавниците си навън през цялото време, независимо от нейния график или времето. „Аз съм по своята същност мързелив човек, така че няма да прекарам живота си в грижа възглавниците“, казва тя.

Когато възглавниците й се замърсят, г-жа Кембъл ги полива с маркуч, като понякога използва и течност за миене на съдове върху тях. Макар да се износват по-бързо от възглавниците, които се съхраняват, когато не се използват, тя казва: „Готова съм да приема, че през следващите 10 години ще трябва да подновя възглавниците си“.

Ако столовете й от време на време са влажни, така да бъде. „Готова съм да намокря дупето си“, казва тя, „вместо да имам големи кутии за съхранение и да поема предизвикателството да съм две крачки пред времето“.

Експертно мнение и материали предоставени от екипа на Horecome.com

Facebook Twitter Google+

0 Коментара