Мобилните телефони вече са навсякъде в съвременния живот. Те улесняват живота ни, но непрекъснатата им употреба може да е вредна за бебетата и малките деца, предупреди британски експерт, цитиран от в. „Мирър“.

Мобилните телефони създават електроматнитно поле, а то се смята за канцерогенно и предразполагащо към разстройства в развитието. Бебетата и малките деца са особено чувствителни към него, защото тъканите им са различни от тези на възрастните – те имат повече вода. Затова и по-лесно поглъщат радиовълните, обясни д-р Филип Чадуик.

От друга страна малчуганите са дребни на ръст. Така поглъщат по-малко радиовълни. Предупреждението важи „в рамките на границите на безопасността“ и за телефоните, които са близо до тялото на детето, а не за базовите станции или уайфай.

Сред изискванията за безопасност на съвременните телефони има и специално формулирани за малки деца. Много от ефектите на мобилните телефони още се изследват. Резултатите от различните трудове са противоречиви. Тъй като мобилните телефони се използват вече 30 години, според д-р Чадуик, ако имаше реална заплаха от тях за човешкото здраве, тя вече щеше да е проличала.

Facebook Twitter Google+

0 Коментара