„Скъпа, не се омъжвай за мен! Ще те убият!’ Това са думи на тайния царски съветник Любомир Лулчев  към любимата му Ангелина Радойкова. Точно след 18 години злокобното предсказание се сбъдва. Ангелина е заклана в дома им в София, а за жестокото убийство е обвинен съпругът й. Как Любомир Лулчев успя да види трагичната развръзка почти две десетилетия по-рано?

Просто той е имал невероятната дарба да предсказва бъдещето.

Точно затова цар Борис III го привлича в двореца. Кой е Лулчев? Наследник на известен, богат копривщенски род, учи в Русе, преди да замине за Англия, където завършва школа за летци. Той е сред пионерите в българската военна авиация. По време на Балканската война заедно с първите бойни летци Топракчиев, Милков и Радулов бомбардират Одрин. По-късно е ранен и минава в пехотата. След ново раняване е освободен от армията с чин подполковник.

Всъщност много по-рано из София вече е плъзнал слухът за невероятните способности на военния пилот.

Предсказва катастрофа на премиер-министър

Той успява да шокира състудентите и про¬фесорите си в Лондон по време на връчването на дипломите. На тържеството на летците е трябвало да присъства и британският министър-председател. Всички го чакат, но той не се появява. Когато започват притеснено да се споглеждат, Лулчев обявява, че с премиер-министъра се е случило нещастие. В началото англичаните не вярват на младия българин. Но скоро по телефона пристига новината, че министър-председателят е катастрофирал и си е счупил крака. Бързо за невероятните способности на Лулчев научават и първенците в София. Той се сближава със Стамболийски, а от ясновидските му способности се интересува и лично цар Борис III. Младият авиатор прави хороскопи, открива подземни руди и води, а неговите възможности започват да се митологизират.

По това време Лулчев вече е щастливо оженен за Ангелина. Въпреки зловещото предупреждение тя решава да сключи брак с него.

Красивата му съпруга е известна пианистка.

Родена в Мюнхен, тя расте в Германия. Точно там среща за първи път младия авиатор Лулчев. Той гостува на баща й генерал Станчо Радойков. Любовта между двамата пламва от пръв поглед. Скоро те започват да си разменят нежни писма. Уравновесеният иначе Лулчев е силно увлечен. Той все повече се поддава на това чувство и признава пред сестра си Мика, че е безутешно влюбен. Така започват неговите жестоки терзания. Лулчев не може да мълчи и честно разказва на изгората си за жестоките си видения, но тя приема с усмивка страховете му. Влюбеният млад мъж я моли още веднъж да помисли, но в този момент тя може да мисли само за него и това предрешава живота й.

По време на войната Ангелина го чака и малко след първото му раняване двамата се венчават. Сватбата е скромна, присъстват само най- близките. После той отново тръгва за фронта. Ангелина е една от най-богатите дами в София. Дядо й, който е сараф, й оставя такива бижута, каквито дори царица Йонна няма. Тя притежава изключително скъпи обеци, гривни, пръстени, медальони с диаманти, перли и тюркоази. Лулчев държи постоянно да носи тюркоазите, тъй като предпазват всички зодии от нещастие. Двамата мечтаят да се върнат в родната му Копривщица и там, далеч от хорските очи, да живеят спокойно сами. Но по това време Лулчев вече е викан почти всеки ден в двореца. Цар Борис III му се доверява и се вслушва в съветите му.

Приятел на цар Борис

Лулчев остава до монарха в продължение на 20 години – от 1923 до 1943 г. Със своите мистични способности той става наставник на политическата власт в решителни за съдбините на България години. Пророк и ясновидец, член на всемирното Бяло братство, Лулчев съветва царя да поеме поведение на славянофил и да държи за неутралитета на страната. Често той вижда Негово величество силно смутен и объркан и се гневи на слабостта му. На няколко пъти почти решава да напусне двореца, но двамата са и добри приятели. Предсказанията и хороскопите изсмукват докрай силите му. Вечер той се прибира у дома убит от умора. А това са единствените часове, когато са насаме с Ангелина. Тя често му свири на пианото любимия Шопен. Въпреки че малко време съпрузите са заедно, те се разбират прекрасно и са много щастливи. Тя се занимава с благотворителност, а много от софийските госпожи й завиждат на щастливия брак. Често през смях Ангелина разпитва Лулчев дали наистина ще бъде убита.

И така до фаталния ден. Намира я в локва кръв

Той е при учителя Дънов, когато започва да усеща необяснима тревога. Сбогува се набързо и тръгва към дома. Още по пътя знае, че онова, страшното предсказание, вече се е случило. Нахълтва в къщата и вижда Ангелина на пода, заклана и в локва кръв. Още на следващия ден целият печат гръмва. Убийството на жена му е новина номер едно дни наред, а в софийските салони се разпространяват какви ли не версии. Вестниците го обвиняват открито, че той е извършил пъкленото дело. Лулчев е арестуван за кратко. Скоро полицията открива истинския убиец – слугинята на Ангелина, която открадва бижутата й. Той е сломен. Потънал в скръб, се отказва от зестрата й – три от най-хубавите къщи в София. Не може да живее и в дома им, където всяка вещ му напомня за нея, и се усамотява в една барака в дъното на двора. Там често идва и Борис.

Екзекутират го заедно с принц Кирил

Съдбата е не по-малко жестока и към Лулчев. Като близък на царя той е изправен пред Народния съд. Никой не взима предвид, че оказва влияние върху Борис при спасяването на българските евреи. Никой не чете внимателно дневниците му, които той си е водил тайно и показват истинската му роля в двореца. Така Лулчев е осъден на смърт и на 1 февруари 1945 година заедно с принц Кирил и регентите е екзекутиран. Така завършва историята на едно от най-колоритните семейства в София в началото на века. Любовта, започнала като приказка, завършва с две убийства. Дори ясновидецът Лулчев не успява да промени хода на съдбата.

Facebook Twitter Google+

0 Коментара