През последните години гипсокартонът се превръща в неразделна част от строително-ремонтните дейности. Той се налага на пазара много бързо, тъй като е евтин и лесен за работа.

За какво се използва?

Предоставя възможност за различни интериорни ефекти – форми, фигури, ниши, предстенни обшивки, декоративни стени, тавани и други. Върху него могат да бъдат използвани различни мазилки, бои и финиши и да се добавят различни светлинни ефекти. С помощта на гипсокартона може да се придаде желаната форма на стари стени, като се изправят и обновят. Гипсокартонът притежава свойството да се огъва, което позволява да се придаде на дадена стена, преграда или таван всякаква форма. Също така в някои случаи дава комплексно решение за възникнали проблеми при ремонтната дейност.

Какво съдържа?

Накратко той се състои от слой втвърден гипс с армиращи добавки, поставен между два слоя специален картон. Това го прави твърд и еластичен материал. Типът хартия, използвана за завършващия елемент, се определя от типа на приложение. Заради използваните компоненти за направата на този материал той е екологично чист.

Видове

На пазара има няколко вида гипсокартон – обикновен, влагоустойчив и пожароустойчив. Също така се предлага и разновидност на гипсокартона – гипсофазер. Той представлява пресовани плоскости от гипс и целулозни влакна от рециклирана хартия. Гипсофазерът е по-здрав от гипсокартона и е подходящ както за вътрешни стени, тавани и предстенни обшивки, така и за направата на сглобяеми къщи и др.

Дебелини

Обикновеният гипсокартон се предлага с две дебелини – 9,5 мм и 12,5 мм. По-тънкият се използва за направата на окачени тавани в сухи помещения, тъй като е по-лек. Той не е много подходящ за преградни стени и стенни обшивки. По-дебелият се използва за преградни стени и обшивки. За по-добра шумоизолация и топлоизолация се поставя минерална вата 50 мм.

Импрегниран гипсокартон

Влагоустойчивият гипсокартон 12,5 мм е допълнително импрегриран срещу въздействието на влагата. В него се влагат вещества, които унищожават гъбички, плесени и мухъл. Намира приложение в помещения с голяма влажност като бани, кухни, сервизни помещения и др. Препоръчително е преди полагането на керамични облицовки в мокрите помещения да бъде обработен с хидроизолационна смес. Пожароустойчивият гипсокартон е обработен така, че да може да осигурява защита според използваната система 180 минути. Той е подходящ за облицовка на всякакви видове въздуховоди и комуникационни шахти, промишлени сгради с необходимост от висока степен на пожароустойчивост. На пазара също така се предлагат специални плоскости от импрегниран пожароустойчив гипсокартон. За по-добра изолация се препоръчва да бъдат използвани два или три слоя от картона.

Нови предложения

В последните години се лансират и други видове гипсокартон като акустичен и антибактериален. Акустичният гипсокартон е разработен така, че да поглъща шумовете във и извън помещението. Той е много подходящ за офиси, конферентни зали и др. Гипсокартонът с хигиенни функции се използва предимно за помещения в болници, аптеки, оптики, хранително-вкусовата промишленост и др. Към неговите основни съставки са добавени и бактерицидни добавки.

Препоръки при работа

Гипсокартонът като цяло има много предимства. Нужно е да се каже също, че при работа не е нужна допълнителна обработка. Препоръчително е да се съхранява в сухи помещения, не на пряка слънчева светлина и върху скара. Преди полагане на боя или тапет е добре да бъде грундиран, а при полагане на стенна керамика в мокри помещения, да бъде обмазан с хидроизолация. Този вид строителство – сухо, е приложимо през всички сезони и строителните отпадъци от него са минимални.

От сп. НАШ ДОМ 

Facebook Twitter Google+

0 Коментара