Горещо е и всички градски жители мечтаят за плажове, морета или поне кратка почивка край някой басейн. Обичайно ваканцията включва и децата, а често представата на някои хора за това как ще прекарват времето с децата си на море включва основно лежане на плажа, игра на карти, пиене на бира и малко или никакво занимание с малките. Те да се оправят, нали са на море – свобода до безкрай! Лятната жега не е причина да забравим добрите си обноски и да се държим безобразно на плажа и по пътя към/от почивката. Особено когато сме с деца – защото им даваме пример за поведение и нека никога не го забравяме!

Повечето насоки от социалния етикет могат да се използват и в дните на лятната почивка, така че да оставим в околните най-добрата представа за себе си, за децата и семейството ни като цяло, независимо дали сме в луксозен курорт или край надуваем басейн в двора на приятели!

Ето някои основни и важни правила за поведение, които да практикуваме ежедневно и да научим децата си на тях:

Не оставяйте боклук след себе си! Никак не е сложно да носите плик или друг контейнер, в който да събирате отпадъците от храната, която консумирате на плажа! Ако не ви е приятно да намирате фасове, костилки от праскови, клечки от сладоледи в пясъка – то се постарайте и вие да не оставяте „диря“! Същото важи и за опаковките от сладоледа на детето, а още повече – за използваната пелена за единична употреба!

Носете си всичко нужно за плажа. Носете си нужните кърпи, чадъри, шезлонги или наемайте това, от което имате нужда, като не забравяте и детските играчки за пясък, надуваеми дюшеци и пояси. Неприятно е да се окажете на плаж, на който всички деца имат с какво да се занимават, а вашето да очаква да извадите и за него някое шарено сито за пясък или кофичка, но вие прото да не сте ги предвидили. Носете си и нужните мазила за слънце, а за децата – особено подходящи са тези с висок фактор.

Относно играчките и надуваемите дюшеци и пояси – не забравяйте, че те твърде често са от пластмаса и гума и е задължително да ги прибирате, за да не завършат в морето, където са само и единствено поредният отпадък. За тези, които държат да намалят въглеродния си отпечатък – опитайте се да намирате играчки за плаж от естествени материали, както и да взимате играчките от вече порасналите деца на приятели, за да намалите количеството използвана пластмаса.

Внимавайте с децибелите.  Това се отнася както до слушането на музика на високи децибели, така и до подвикването след детето, което вече е на повече от 20 метра, да си сложи шапката/пояса, както и да се върне веднага при вас, за да го намажете със слънцезащитен крем. Крещенето и викането е доказано, че не помагат – идете и направете каквото се налага. Също така внимавайте с детските играчки, които издават звуци, песни и т.н. – за детето ви може да са супер забавни, за съседите по хавлия – не особено.

Бъдете внимателни и със забележките към собствените си деца – ужасно е майка ти и баща ти да ти се накарат хубаво точно на плажа, където има толкова много хора – непознати зрители и наблюдатели на твоя срам. По отношение на срама – следете за комфорта на децата си, особено в пред и в пубертетна възраст, тогава те не рядко се притесняват от телата си и имат нужда от спокойствие и подкрепа, а не от юркане да се събличат веднага и да влизат във водата или да лягат на кърпите.

Плажно облекло и бански. Съобразявайте се с плажовете, на които ходите, както и с компанията, с която сте относно това дали е удачно да се печете с или без бански. Нудистките плажове обикновено са обозначени, като не се гледа с добро око на хора, които ги посещават, за да зяпат или снимат! Същото важи и за децата – обличайте и преобличайте според ситуациите и се стремете да комбинирате удобство и уместност.

Не снимайте други хора за спомен и не поствайте снимки на други хора в социалните мрежи, особено ако тези други хора са ДЕЦА! Осъждането, коментирането и осмиването на другите по какъвто и да е начин е признак за изключително ниска култура и възпитание и колкото и забавно да ви се струва да публикувате нечия снимка във Facebook – идеята не е добра и независимо от смеха  и коментарите на приятелите ви, има вероятност част от тях да се отвратят от поведението ви и да ви осъдят. Помислете си, че утре децата ви и техните приятели могат да направя същото с… вас и вашите приятели, затова внимавайте какъв пример давате.

Уважавайте личното пространство на околните.  Не се „залепвайте“ за шезлонгите или кърпите на други хора, подберете мястото си на плажа така, че да имате и периметър около себе си, за да не безпокоят и вас. Това правило важи особено силно за големи компании с малки деца, които всички знаем – не умеят да седят кротко и дълго на едно и също място и имат нужда от свобода и простор за тичане, ходене и ровене в пясъка.

Не зяпайте! След снимките това е второто най-неприятен нещо, което можете да направите на плажа! Също така обяснявайте и на децата си защо не е ОК да се зяпа, както и да се сочи и коментира. „Яяяяя, тая леля каква коса има!“ или „Яяяя, този чичо каква татуировка има!“ – не е приемливо да се чува, както и да се казва.

Внимавайте с консумацията на алкохолни напитки, както и с пушенето.  Това може да се окаже както неприятно за околните, така и да доведе до доста засрамващи ви ситуации, а децата ви да разказват „подвизите“ ви вместо вицове.

Използвайте само публичните тоалетни или тези към заведения, не си позволявайте да използвате дюни, съблекални на плажа или морето за безплатни тоалетни, независимо, че на детето много спешно му се пишка. Не бихте оставили детето си да се пишка по средата на мола, нито по средата на някоя централна улица – същото важи и за плажа, нищо, че липсата на облекло предразполага по-лежерно поведение.

Ако носите храна и напитки – освен да се погрижите да съберете отпадъците след себе си, трябва да се погрижите и да ги съхранявате добре на плажа, без това да пречи на околните. Огромните хладилни чанти и торби с храна на пренаселен плаж няма да ви помогнат да се чувствате комфортно. В случай, че носите храна за децата си – помолете ги да седнат на сянка, докато се хранят – хем е по-добре за тях да не са на слънце, хем не нужно да разнасят и ръсят храна навсякъде.

Уважавайте и слушайте спасителите. Обръщайте внимание на това, което казват и не забравяйте, че те са на плажа, за да ви помогнат при нужда и да се погрижат за вас. Никога не пренебрегвайте забраната за къпане/плуване и не влизайте в морето, когато има черен флаг или друга форма на обозначаване за мъртво вълнение, големи вълни или друго, което може да застраши сигурността и живота ви!

 

Facebook Twitter Google+

0 Коментара