От 13-годишен в пансиона Гордънстаун до прощалните топовни салюти от крепостта на Единбург: принц Филип, херцогът на Единбург и съпруг на британската кралица Елизабет II, остава свързан с Шотландия почти девет десетилетия

Снимки: Бойка Велинова и Фейсбук страницата на кралското семейство

Последния път, когато идва в училището си, е за 80-годишнината му, а самият той е вече на 94. Не се държи като кралска особа или специален гост: както винаги общува с учителите и учениците, дори се нарежда в стола на опашката заедно с тях, за да си вземе обяда. Гордънстаун, където прекарва пет години в младостта си, никога не е преставал да е част от живота му. Тук той се запалва по спорта и става капитан на отборите по хокей и крикет; израства като личност, а в последната година е старши и лидер. По-късно ще изпрати тук и престолонаследника Чарлс, но ще установи, че е „твърде романтичен“ за дисциплината и порядките, а и му липсва състезателен дух.

Единбург

Херцогът счита образованието, което е получил в Гордънстаун, за „променящо живота“ и не пропуска да основе фондация, за да подпомага образованието на деца с по-скромни възможности. Това е само една от стотиците благотворителни организации по света, на които принц Филип е инициатор и патрон. Наградата (Duke of Edinburgh’s Award), която десетки пъти бе споменавана в дните след кончината му, е помогнала на стотици хиляди младежи по целия свят да развият лични качества и умения за оцеляване, да добият хъс за спортни и професионални победи и да намерят път в живота. Всичките тези вдъхновения момчето от кралско потекло, изоставено самὸ да се справя с живота, е получило именно през петте години в шотландския пансион. Лиза Киър, директорката сега, само в едно изречение успява да изтъкне „силния му характер, съчетан с рядко чувство за хумор, заразителен оптимизъм и голяма отговорност“.

Плаващият дворец Britannia

Кралската яхта „Британия“

Кралската фамилия няма как да не бъде част от вековната морска традиция на Обединеното кралство: притежавали са 83 кораба след първия, подарен на Чарлс II от холандците през 1660-а. Последен е Britannia, който е истински „плаващ дворец“ цели 44 години. Сега яхтата е закотвена до мола на Ocean Terminal в Единбург и е петзвездната туристическа атракция на шотландската столица.

За времето си – средата на миналия век – Britannia била супер яхта: първата технически екипирана за презокеански плавания и обзаведена с всички необходими удобства и екстри за продължително ползване от кралската фамилия. Била е поръчана от крал Джордж VI и трябвало да може да се трансформира в плаваща болница, където да се грижат за влошеното му здраве или в случай на война. За целта декът-веранда бил специално укрепен за вертолетна площадка. Кралят умира буквално дни, след като е възложил построяването на кораба, а младата принцеса Елизабет – която по това време го представлявала на държавно посещение в Кения заедно с принц Филип – е трябвало да поеме отговорността за построяването на това уникално съоръжение и… тежестта на короната.

Новата кралица и съпругът й проявявали голям интерес към яхтата: те обсъждали и одобрявали проектите и участвали дейно в избора на мебели, тъкани и картини за обзавеждането на плаващия си дворец. Това бил първият и последният техен общ „жилищен“ проект. Двамата били единодушни в избора на тъмносиния й цвят: искали да им напомня за един от най-ценните им сватбени подаръци – състезателната яхта Bluebottle.

Част от дневната зона на яхтата

Името на бъдещата супер яхта, възложена на една от най-престижните корабостроителници в ония години в света – John Brown&Co в Клайдбанк, се пазело до последно в пълна тайна. Разкрила го кралицата, когато дни преди рождения си ден през 1953 г. разбила бутилка вино в носа й (традицията с френско шампанско се считало за проява на лош вкус в гладните следвоенни години) и оповестила: „Кръщавам този кораб с името Britannia!“ Пак кралицата го „пенсионирала“ през 1997-а, като специално благодарила на “този велик кораб, служил вярно 44 години“.

Банкетната зала в яхтата

Първото дълго плаване с кралското семейство Britannia предприела на следващата година и тържественото й влизане в Голямото пристанище на Малта е от паметните кадри. На „кралска служба“ яхтата щяла да измине над 1 милион мили или по 1 обиколка на земното кълбо всяка година за почти 700 задгранични държавни визити и към 300 плавания в териториални води. Яхтата акостирала на 600 пристанища в 135 страни по света, включително в САЩ, Австралия, Нова Зеландия и Канада.

Всяко „преместване“ в луксозния плаващ дворец ставало с поне 5 тона багаж, който съдържал от любимата вода от Марвълн за чая на кралицата до огромен комплект от бижутата й. Към екипажа се присъединявали 45 готвачи, гардеробиери, детективи, лакеи, които винаги съпровождали кралското семейство и се грижели нищо да не липсва на височайшите пасажери и техните гости. Монархът си имала Home office на Britannia и червеното куфарче било винаги с нея; както и двамата й лични секретари, прес секретарят, главният иконом и кралският хирург. За времето си яхтата имала много екстри, сред които и своя пералня, сушилня и гладачна, които работели на пълна пара, защото имало поводи, когато се налагало 240-членният екипаж да сменя униформата си до 6 пъти на ден. В плаващата резиденция присъствали също любимата лимузина и специална моторна лодка, с която височайшето семейство да стига до брега.

На борда кралицата разполагала с отделна просторна каюта, декорирана по неин вкус с лични вещи и много снимки на семейството, а в съседство е тази на принца: доста спартанска и скромна, с единично легло. Сега при разходката ни из тази супер яхта разбираме, че е била любимо и изолирано убежище за младоженците в кралския двор. Още през 1960 г. сестрата на кралицата, принцеса Маргарита и фотографът Антъни Армстронг-Джоунс, карат с нея медения си месец из Карибите, а по-късно – принцът и принцесата на Уелс, Чарлс и Даяна, своя – из Средиземноморието. Леглото в каютата им, където все още стоят и ранните снимки на влюбената двойка, изглежда тясно, точно като за младоженци, а екипажът, казват, с такова майсторство е бягал на папараците, че

Britannia се сдобила с прякора „Кораб-призрак“.

Слънчевата стая била любимото място на кралската двойка за закуска и следобеден чай. На обширната веранда малки и големи играели различни игри, правели слънчеви бани и се забавлявали далеч от хорските очи. Тук принц Филип обичал да изправя статива и да рисува – това му хоби по-късно ще го превърне в патрон на много културни инициативи и колекционер. (Вероятно най-известната му картина е от 1965 г., когато рисува съвсем свободно и непринудено своята кралица по време на закуска, четяща сутрешния вестник в двореца Уиндзор.) Тук сега ние, посетителите, можем да си поръчаме напитка и вкусна хапка на чист въздух и морска гледка.

В най-голямата и пищна зала – официалната трапезария – кралицата и херцогът посрещали и се забавлявали с други от най-влиятелните хора в света: крале и кралици, министър-председатели и президенти, сред които сър Уинстън Чърчил, Нелсън Мандела, Раджив Ганди, Роналд Рейгън, баронеса Маргарет Тачър. Залата побира 98 гости и сега е много популярно място за сватбени и други тържества. Просторният хол е най-елегантното вътрешно пространство за сбирки и почивка, но навсякъде по света е можело да се преобрази в бална зала за над 250 гости. Бляскавите приеми на Britannia с нищо не отстъпвали на тези в останалите кралски резиденции. С яхтата фамилията дълги години се наслаждавала на летни круизи из западните шотландски острови със задължителна отбиване при крепостта на Май, където посещавали кралицата-майка.

„Специална в много отношения“ 

На принц Филип „пъпът е хвърлен в морето“ – той е само на 18 месеца и е настанен в касетка от портокали, когато семейството му бяга с кораб от Гърция. По-късно, като лейтенант Филип Монбатън, той се отказва от активната си кариера на морски капитан, за да бъде „сила и опора на своята кралица“. В края на живота си Херцогът на Единбург се оказва най-дълго служилият морски офицер и принц консорт в историята на Великобритания.

За времето си той е „лошото дете“ в двора: принцеса Даяна или Меган Маркъл съвсем не са първите бунтарки. Бил е известен със свободолюбивия си дух; твърдия си характер на дете, което от малко се е научило да оцелява; спортната си натура и състезателния си дух, които го държаха активен до 95-годишна възраст.

Принцът предприема с кралския „плаващ дворец“ Britannia не едно и две „бягства“ – осветлени от медиите и цитирани в Netflix сериала The Crown. Най-продължителното си плаване – 40 хиляди мили за няколко месеца –  35-годишният красавец, който „нямал нужда от помощ, за да се харесва на жените“, предприема през 1956 г. С екипажа и верни приятели на борда  поема към Австралия, Антарктика и южните тихоокеански острови. Плаването било подходящо формулирано като „дипломатическа мисия“ с кораба, превърнал се в символ и посланик на Британската общност. За него принц Филип казвал: „Britannia е специален в много отношения. Почти всеки предишен монарх е бил отговорен да построи черква, крепост, дворец или поне къща. Единствената релевантна структура при сегашното властване е Britannia“.

Въпреки отдалечеността и изолацията сред морските ширини, клюките – като тази, че има любовна афера и извънбрачна дъщеря в Мелбърн – го следвали и биографите му имали много хляб за десетилетия напред. За да позамаже положението пред народа („Представете си, херцогът не е със семейството си за Коледа!), Филип блеснал в насока, която в следващите десетилетия ще е от типичните за него: новостите и техническите иновации. От борда на яхтата той направил специално обръщение към нацията по радиото, минути преди кралицата да се включи с телевизионната си реч от кабинета си в Сандрингъм.

В следващите години именно Филип ще е инициатор на отварянето на фамилията и показването на „човешкото лице“ на монархията с филми от всекидневието им. Кралица Елизабет, прословута със своята умереност и сдържаност, вероятно е знаела за забежките – но и не пропусна да даде на херцога още една титла за 90-годишния му юбилей: Лорд Главен Адмирал на Кралската флота.

Волното лято в Балморал

В по-късен етап от живота кралското семейство се оттегля от вечно забързания Лондон и прекарва летните си ваканции в замъка Балморал в района на Абърдийншър. Кралицата обичала да казва, че никъде другаде не се чувства така щастлива. Забавлявали се с риболов, яздене, дълги разходки, пикници… Сигнал за ставане под спалните всяка сутрин давала мелодия, изсвирена на живо на шотландска гайдар.

Балморал e следващата любима шотландска спирка и за херцога, който в младостта си официално бил упълномощен да се грижи за възпитанието и отглеждането на четирите им деца. Барбекютата на Филип държат влага на внуците му и до днес: кралските биографи не пропускат ролята на „дядото на нацията“ в подкрепата и грижата за осиротелите принцове Уилям и Хари след смъртта на принцеса Даяна.

В тази частна резиденция, купена от принц Албърт за кралица Виктория в средата на XIX век, принцът – като заклет ценител на активния живот на открито, изкарвал от юли докъм октомври. Той се грижел за управлението на огромното имение и допринесъл с много подобрения. Дори и ковид пандемията не можа да спре кралската двойка да напусне Уиндзор и да дойде миналата година през август в Балморал.

Херцогът на Единбург Филип можеше само проформа да носи титлата, но обичаше истински Шотландия и хората тук му отвръщаха със същото. Дали „топлата връзка“ ще продължи и при наследника на титлата – принц Чарлз?

Facebook Twitter Google+

0 Коментара