Прокуратурата на Кипър разследва обвинение срещу четирима местни във връзка с фалшиво съобщение, че дете е починало след ваксинация против Ковид.

Преди седмица мъж публикува във Фейсбук профила си информация, че 12-годишен пациент в болница в град Лимасол е починал ден след като е получил първа доза от ваксината си срещу Ковид-19. Дезинформаторът се позовава на „вътрешни достоверни източници”. Следва светкавично опровержение от Министерството на здравеопазването, а местните медии припомнят, че за последните седмици на острова няма нито един потвърден случай за смърт след ваксинация.

Само два дни след пускането на „новината”  от полицията вече съобщават, че тече разследване срещу трима мъже и една жена – единият от които е пуснал фалшивата информация за починалото дете, а другите трима първи са я споделили. След това съобщението се разпространява като пожар из социалните мрежи. Жалбата до полицията е подадена от Кипърската медицинска асоциация и от Сдружението на педиатрите.

Няколко дни по-късно материалите по делото са предадени в Главната прокуратура с препоръка за започване на дело срещу четиримата обвиняеми, а веднага на другия ден първият обвинител на републиката даде съгласието си за наказателно преследване, свързано с член от закона, който се отнася до разпространяването на неверни новини.  В Кипър обнародването на фалшива информация се наказва със затвор до две години или затвор и глоба от 2600 евро едновременно.

Facebook Twitter Google+

0 Коментара