От премиерата си на световната сцена през 1981 г. като съпруга на престолонаследника Чарлс, до трагичната си смърт в автомобилна катастрофа през 1997 г., Даяна владее сърцата на хората по целия свят.

Всички я обожаваха заради нейните слабост и сила, покорство и независимост, откритост и съпричастност. Познаваха я още от тийнейджърка, която се изчервява, когато папараците я преследват или й се задават директни въпроси.

Тя бе избраната да създаде дом и семейство на разглезения от твърде много женско внимание принц и да даде наследници на Британската корона. Произходът й бе благороднически, репутацията – безупречна, а работата й като помощник-сестра в детска градина беше още едно покрито изискване. Всички погледи бяха вперени в нея – съпругата на следващия крал, и натискът от всички посоки – неописуем.

Даяна безкрайно обичала синовете си и обожавала да изкарва времето си с тях – когато можела ги карала на училище, излизали на чист въздух заедно, спортували, пътешествали къде ли не. Тя се стараела по всякакъв начин да имат нормално детство: независимо от факта, че са родени в една от най-известните фамилии в света. Разказвала им как като малка искала да стане балерина, но високият й ръст – 178 см – попречил на танцовата кариера. Опитът й с образователната програма по метода на Мария Монтесори й дал увереност да настоява синовете й да учат в такива училища, а сега и един от внуците й, принц Джордж, продължава традицията.

Години по-късно Уилям разказва, че обичала и да ги глези, като използвала специалния си статут. Когато бил 12-13-годишен и в стаята му висели плакати на топмоделите Кристи Търлингтън, Наоми Кембъл и Синди Крауфорд, един ден той се прибрал и…. сварил в приемната и трите красавици на живо! Шашнал се, пламнал целият и дори се изтърколил по стълбите от смущение. Даяна бе от поддръжниците на идеята първородният й син Уилям да наследи кралица Елизабет, а в изявлението си след развода тя умолява момчетата й да получават най-добро отношение и подкрепа от всички.

Убежището на Даяна

Дворецът Кенсингтън в Лондон е кралска резиденция повече от 300 години – тук е родена кралица Виктория, тук и сега живеят членове на кралското семейство, както и херцогът и херцогинята на Кеймбридж – Уилям и Катрин с трите си деца.

Sunken Garden (Потъналата градина) е отделена с висок жив плет от хорското любопитство и е точно под апартаментите, които е обитавала лейди Даяна със синовете си след развода с принц Чарлс. По това време някогашните оранжерии вече са били преобразувани в стилна градина с езеро в холандски стил. Тя обичала да се уединява тук и да намира утеха от душевните си драми.

Наскоро целият дизайн бе обновен от специалиста по исторически градини Пип Морисън и екипа му, за да създадат по-адекватна среда за нова скулптурна композиция. Той искал да направи „спокойно място, където посетителите на двореца да си спомнят за принцеса Даяна“. За преустройството били нужни над 1000 часа труд и 4000 растения и сега всеки може да види дълбоките цветни лехи с любимите на Принцесата на народа незабравки, лалета, рози.

„Прегръдката носи безчет ползи – особено за децата“

В деня, в който лейди Даяна трябваше да чества 60-годишния си юбилей (1 юли т.г.), синовете й, принцовете Уилям и Хари, в тесен семеен кръг именно в тази градина откриха паметник на майка си. Двамата го поръчали още през 2017 г. с намерението всички посетители на двореца да си спомнят за Принцесата на народа. Бронзовата скулптурна композиция представлява статуя на Даяна в естествен ръст, разперила ръце към три дечица. Символиката е, че приживе принцесата на Уелс има забележителна благотворителна дейност, проявява силен характер и много състрадание и компенсира проваления си семеен живот, като става посланик на различни хуманитарни каузи по света. „Прегръдката носи безчет ползи – особено за децата“, обичала да казва тя.

Паметникът е дело на Йън Ранк-Бродли, който от много години изпълнява поръчки на кралския двор и изработва проектите на възпоменателните монети с лика на кралица Елизабет и принц Филип. Стремежът е статуята „да отразява сърдечността, елегантността и енергията на Даяна, принцеса на Уелс, заедно с нейните усилия и въздействието, които има върху толкова много хора“.

Отчуждените братя

Принцовете са на 15 и 12 години, когато майка им загива. Те следват катафалката до катедралата в Уестминстър, където политици, царски особи и знаменитости от цял свят са дошли да изпратят Даяна. С типичната сдържаност са поставили върху ковчега малък венец от бели цветя с надпис „Мама“.

Имат голямата подкрепа на дядо си, принц Филип, но с баща си така и не изграждат здрава връзка. Неотдавна в подкаст Хари разказа за своето кралско възпитание, описвайки го като „болка и страдание“ и изглежда, че омаловажава родителските усилия на баща си. Особено той преживява много тежко загубата – признава, че е злоупотребявал с алкохол и че като анонимен военнослужещ в Афганистан се е чувствал най-добре. Когато обаче се разчува истинската му самоличност, набързо е прибран в Обединеното кралство.

Травмата и мъката от загубата сплотява двете момчета и те са много близки, докато миналата година Хари и Мегън Маркъл не решават да се отдръпнат от двореца и от задълженията си на старши членове на кралското семейство.

Още преди това в документален филм Хари споделя, че с брат му са на различен акъл и пътищата им са се разделили, но знае, че винаги могат да разчитат един на друг. Дори и при най-известните принцове в света се случва това, което става и сред „простосмъртните“ братя – изграждат различни ценности в живота, а после се появяват и съпругите, които наливат още масло в огъня и връзките се прекъсват. След интервюто на Хари и Мегън при Опра Уинфри ледовете се бетонират и Уилям трябваше да се обяснява, че в кралското семейство не са расисти.

За откриването на паметника на Даяна братята се появиха заедно за първи път след погребението на дядо им тази пролет. И в двата случая Хари летя от Калифорния, Монтесито, където се установи със семейството си. Очакваше се срещата им в градините на щастливото детство да заглади различията и да ги направи отново едно цяло, каквото бяха в годините след смъртта на майка им.

Принцовете се появиха поотделно в Sunken Garden, поздравиха и поговориха с брата (граф Спенсър) и двете по-големи сестри (лейди Сара и лейди Джейн) на Даяна и с членове на комитета, надзиравал редизайна на градините и изработването на скулптурата. Отсъствието и на кралицата, и на принц Чарлс при откриването на паметника се обясняваше с камерния характер на събитието поради рестрикциите заради пандемията. Малкото допуснати камери показваха братята предимно в гръб, а по езика на жестовете и спорадичните усмивки можеше да се съди за протоколно демонстриране на нормални отношения.

„Днес, когато трябваше да се отбележи 60-ият рожден ден на нашата майка, ние си спомняме нейната любов, сила и характер – качества, които я превърнаха в сила на доброто по целия свят. Няма ден, в който да не искаме тя все още да е с нас и нашата надежда е тази статуя да остане завинаги символ на нейния живот и нейното наследство,“ се казва в съвместно изявление, което разпространи дворецът Кенсингтън, вместо очакваните отделни речи на принцовете.

Мемориалът в Хайд парк

В забележителния лондонски Хайд парк (близо до спирка Падингтън) има и друг, доста по-различен мемориал в памет на лейди Даяна. Той е по проект на американската ландшафтна дизайнерка Катрин Густафсон и е открит от кралица Елизабет още през 2004 г. В началото фонтанът има много критици заради високата си цена и няколкото случаи на паднали и контузени, затова сега е позволено да седнеш на бордюра и да охладиш стъпалата си, но не и да влизаш във водата.

Наричат го фонтан, но всъщност е воден поток, подскачащ игриво в каменното си корито, а посетителите могат да приближат и да си почиват край него – така, както Принцесата на народа е била открита и достъпна за общуване. Представлява овал (напомнящ за кръговрата на живота) с размери 50 и 80 метра, а в сърцето му е зелена морава, достъпна от три страни с мостчета. Водата тръгва от по-високото, преминава през тесни и широки участъци, изкуствени скали и водовъртежи, за да се превърне в спокойно езерце в ниското. Коритото има най-разнообразни релефи и форми и символично отразява различни аспекти от живота на принцесата – и турбуленциите, и щастливите мигове. Уникалното е, че изработването на 545-те къса ценен гранит от Корнуол (използван също за площад „Трафалгар“ и Кралската опера) се е осъществявало с впечатляваща прецизност на специално програмирани машини.

Историята не познава по-харесвана сватбена рокля от тази на Даяна – няма булка, която да не мечтае за това бижу от кремава тафта и старинни дантели на дизайнерите Дейвид и Елизабет Иманюел, ръчно избродирано с 10 хиляди перли и 7-8-метров шлейф. Или по-копиран годежен пръстен от нейния – с диамантите околовръст и синия сапфир в средата. В двореца Кенсингтън и досега периодично се излагат за публиката емблематичните дизайнерски рокли, които превърнаха Принцесата на народа в модна икона за времето си.

Но – вярна на бунтарството и откровеността си до края, едно от последните й послания е знаменателно и пророческо. В прословутото интервю за „Панорама“ на ВВС1 на въпроса на Мартин Башар вижда ли се като кралица, тя отговаря: „Искам да бъда кралица на сърцата на хората, в сърцата на хората, но не се виждам като кралица на тази страна. И смятам, че мнозина не биха искали да стана кралица“.

Facebook Twitter Google+

0 Коментара