За два нови случая на коронавирус у нас съобщи премиерът Бойко Борисов на извънреден брифинг. Двамата заразени са семейство и са настанени в болницата за спешна медицина „Пирогов“ в София. Така броят на регистрираните в България случаи на Ковид-19 стават 6. По двама болни бяха открити в Плевен и в Габрово.

Мъжът, който е на 77 години, е приет за лечение още вчера. Жената е на 66 и е в тежко състояние.  Двамата са семейство и няма данни да са пътували в чужбина. Синът им работи в „Илиянци“.

„Мъжът е постъпил предишния ден с обострена дихателна недостатъчност, като той е бил с предишно белодробно страдание. Жена му постъпва днес, като тя е в по-тежко състояние. И двамата остават за лечение в „Пирогов“, съобщи председателят на Националния оперативен кризисен щаб ген. Венцислав Мутафчийски.  Жената днес е дошла да се види със съпруга си, но е била в много тежко състояние и е припаднала в болницата.

Жената е интубирана в шокова зала.

Двамата болни в София ще останат в Пирогов, а отделението, където се намират е поставено под карантина. Изследват се 89 лица, с които болните са имали контакт, съобщи още Мутафчийски. Според него вероятно между 40 и 70 процента от населението на Европейския съюз ще преболедуват от коронавируса. Той подчерта, че заболяването е изключително рисково за хората в напреднала възраст.

Премиерът пък обясни, че България засилва производството на медицински предпазни средства, тъй като други държави от ЕС са спрели износа.

 

Facebook Twitter Google+

0 Коментара