Каква е връзката между автомобилостроенето и естетичната медицина? Един млад италиански професор доказа, че такава съществува. На последния световен конгрес по естетична и антиейджинг медицина, провел се в Монако, д-р Лучано Лафранчи засегна темата къде стареем и откъде трябва да започнем с грижите, базирайки своите изследвания на познанията си в областта на автомобилостроенето.

“Д-р Лафранчи представи свое проучване на пациенти на различна възраст при покой и усмивка. По аналогия със спортните автомобили, които при добра аеродинамика са по-мощни, по време на вентилация на лицето на млад човек въздухът се издига нагоре, а с възрастта – постепенно се смъква надолу  и обхваща цялото лице. Това е по-ясно изразено, когато човек се усмихва” – разказва  д-р Сияна Живкова от Jewel skin clinic, която лично се среща с учения в Монако.

siana_jivkova

“Изводът е, че динамичната част на лицето старее по-бързо, следователно лифтингът с операция е незадоволителен. Трябва да се работи за подобряване структурата на мобилната зона на лицето, но за съжаление там възможностите не са еднократни и с постоянен ефект” – добавя специалистът.

Процесът на стареене на лицето е многофакторен и обхваща различни нива: резорбция на костната основа и ремоделиране, загуба на подкожни мастни депа, мускулен тонус и атрофия, дермално стареене и загуба на колаген.

По време на конгреса бе отделено особено внимание на нехирургичните терапии за забавяне процесите на стареене в кожата. На дневен ред беше поставен въпросът

работят ли антиейджинг терапиите и докъде?

Различни експерти демонстрираха неоперативни терапии за лице и тяло и защитиха техните предимства, като се спряха на коректното дефиниране на показанията (индикациите за извършване на процедурата), успех на клиничните резултати, анализ на усложненията и разрешаването им.

siana

Добре дошли в ерата на динамичната естетика!

Мобилната зона на лицето остарява най-бързо, затова и превенцията трябва да започне в по-млада възраст. Не е повод за гордост обаче да кажем, че на 20 или 30 г. сме си сложили ботокс. Специалистите  са скандализирани от неетичната употреба на някой процедури. “Когато говорим за естетична медицина, говорим за медицина, а не за търговия! “ – категорична е д-р Живкова.  По време на конгреса бе показана мимиката на дете по време на апликация с ботокс и млада жена, търсеща перфекционизъм с използването на много медицински корекции. Дерматолозите предупреждават, че лицевото изражение е нещо нормално и това не е индикация за инжекция с ботулинов токсин. Проучване от 1992 г. показва, че средната възраст на пациентите, използващи ботулинов токсин,  е 41 г., въпреки това всеки пациент е уникален и поставянето на ботокс трябва да бъде индивидуално прецизирано. Последните изследвания сочат, че ранното блокиране на мимиката се отразява на отделните области в мозъка, отговорни за експресията на емоцията.

Хубавата новина е, че

днес ботоксът е също „динамичен“

и не позволява лицето да заприлича на маска, за да се избегне восъчното лице. Не е и така болезнен като процедурата с фротокс, по която се увличат в Лондон от около година.

“Други добри новини от Монако: Нови филъри с еластична структура изместват старите, които доскоро стояха като подутина на лицето и го деформираха. При мимика те поемат движението и се разтеглят, не стоят като подплънка. Причината  е, че притежават редица свойства като еластичност, пластичност и кохезия“ – разказва д-р Сияна Живкова.

Две нови мезотерапии също предизвикват интерес. Едната е с ревитализиращ ефект, предназначен за 20-30-годишните, а другата е стягаща, идеална за 40-годишните. Основата им е на аминокиселинен комплекс, който е обогатен с холин (важен водоразтворим хранителен елемент, който е широко разпространен в живите организми. Получава се от жлъчката и се намира в големи количества в яйчния жълтък, мозъка, черния дроб, бъбреците и сърдечния мускул. Също така се намира в зелето, спанака и соята.) При тези нови мезотерапии се избягва раздуването с плътна хиалуронова киселина, а се търси биоревитализация, чието действие е да стимулира

синтеза на колаген за повече форма и тонус на кожата.

“Един от най-трудните за третиране се оказва околочният сегмент” – споделя дерматологът. Комбинират се терапии с биоботокс и коктейл за мезотерапия от антиоксиданти, флавоноиди, пептиди, сапонини и полифеноли. Процедурите са насочени срещу  тъмните кръгове около очите и уморения вид, които издават възрастта. Доказано е, че очната ябълка хлътва в костната орбита с възрастта заради изконсумиране на подкожна мастна тъкан. Затова специалистите съветват не пълнене, а биоревитализация.

Наред с мезотерапията за коса, която сгъстява и активира нови космени фоликули и подпомога растежа на косъма, ново изобретение е

робот за присаждане на коса.

Той изключително прецизно имплантира косъм по косъм и решава проблеми като оплешивяване и алопецея. Известно е, че спането по корем, при което лицето е плътно притиснато във възглавницата, благоприятства преждевременната поява на бръчки.  Затова и учените създават антиейджинг възглавница, която да предотврати появата им по време на сън. Тя е проектирана със специален гел подплънка за охлаждане, който пази кожата при оптимална температура и е различен за мъже и жени. Ако проспиваме 1/3 от живота си, то тогава и 1/3 от бръчките ни не са мимически, а вследствие на мачкане във възглавниците.

 

 

 

 

 

Facebook Twitter Google+

0 Коментара