„Йога е система за самоусъвършенстване на физиката и духа. Ако спазваме няколко прости правила на индуистката философска школа и на 70 години ще бъдем силни и здрави и ще се чувстваме млади и пълни с енергия“, казва Иван Гарабитов по повод честването за първи път в България на Международния ден на йога.

4. Ivan Garabitov

Заслужилият треньор по борба, обявен за българския гуру в здравословното отслабване, от над 50 години практикува йога и използва елементи от асаните за своята система от оригинални физически упражнения, с които помага на спортисти да печелят медали и на хора с наднормено тегло да изхвърлят излишните килограми.

Гарабитов, който наскоро навърши 70 години, е последовател на Шри Чинмой, който 35 години е водил 2 пъти седмично медитация в централата на ООН. Духовният учител е създател на философията за себенадминаването – вроденият импулс на всяко човешко същество за интелектуална, творческа и духовна еволюция. „Възрастта е само в нашите умове“, казва Шри Чинмой. За да докаже неограничените възможности на човека и независимостта от годините, той започва да вдига тежести на 53 години. Дори след 70-годишна възраст прави феноменално постижение – за 4 часа повдига последователно тежести с общо тегло над 92 тона. Карл Луис, лекоатлетът на хилядолетието и деветкратен олимпийски шампион, също изповядва философията на индийския мистик.

M3367S-4507

Ученикът на Шри Чинмой – Гарабитов дава 5 прости съвета за сила, енергия и младост:

Дишането трябва да е дълбоко, бавно и ритмично, използвайте максимално дробовете си. Това подобрява жизнеността и прочиства ума. Когато, някой вдишва и издишва през устата, той е болен. Няма ли кислород, няма живот.

Мисленето – ако сме убедени, че няма спасение от болестта, няма как да оздравеем. Трябва да се стараем да мислим позитивно, което ще ни помогне да постигнем отлично здраве и спокоен ум. Алчността, завистта, злобата правят хората нещастни, съсипват психиката. Когато психиката боледува, боледува и физиката.

Водата – тя е лекарство, ако се приема 45-50 минути преди и след хранене, и отрова по време на хранене, защото разрежда стомашните сокове и започва нарушаване на обмяната на веществата. Тогава идват и болестите.

Хранене – боледуваме, не само защото приемаме вредна храна, но и не ядем правилно. Правилно е да се храним повече пъти дневно с по-малки дози. Преяждането вреди. Дъвчете всяка хапка поне 32 пъти.

Движение – ако начинът ни на живот не осигурява достатъчно движение на мускулите и ставите с времето се появяват болести и дискомфорт. Заниманията със спорт трябва да се правят редовно. Внимание: не натоварвайте организма изведнъж. Всички, които спортуват – бавно да бързат, това е най-бързото израстване.

Facebook Twitter Google+

0 Коментара