Пет минути с боси нозе по росата укрепват имунната ни система. Хладните капки имат силата на контрастен душ. Ако сте сигурни, че познавате терена и няма да се нараните – бягайте – така още по-силно действа на рецепторите, които пращат сигналите в „центъ­ра за управление“ – мозъка. Той отделя много хормони, а те стимулират имунната систе­ма.

barefoot

Ходенето във вода, особено по дъното на рекичка, езеро или в морето – е твърде подходящо лечебно занимание в сезона на отпуските. Но щом усетите, че стъпалата ви изстиват, излезте от водата. Закаляването не е работа за един ден.

Ходете по мократа трева поне две-три седмици, може и вечер. След росната тренировка се спи добре. Тя е чудесна профилактика за разширени вени или ако краката ви се потят. За такива разходки най-подходящи са юли и август. Така през есента и зимата всички грипове и настинки ще ви под­минават, ще имате и по-здрави зъби и кости.

Отпуската на море или на планина би трябвало да е не по-малко от 3 седмици, за да се закалите достатъчно. Но ако почивката ви е била твърде кратка, продължете закаляването с ходене във вода във ваната и дори в леген у дома.

За студена се брои водата от 12 до 18 градуса. Важно е при всяка стъпка да вдигате високо крака и напълно да го изваждате от водата. Щом усетите, че на стъпалата ви е станало вече толкова студено, та чак неприятно, спрете, подсушете краката, даже мъничко ги разтрийте и обуй­те чорапи. После пак походете или побягайте малко.

Слънцето си е слънце, росата – роса, но нищо не повишава имунитета така, както усещането за щастие. Затова и удоволстви­ето трябва да е част от босото ходене.

 

Facebook Twitter Google+

0 Коментара