Във всяка възраст доброто здраве е най-добрият приятел на красотата. Лошият сън прави лицето бледно, подпухнало, подсилва бръчките. Чернодробни страдания и заболявания като гастрит, колити придават на лицето землист цвят.
Жената винаги трябва да следи теглото си, но това особено се налага след 40 години. Рязкото отслабване обикновено набръчква лицето.

model-616189_640

Ето и няколко козметични съвета, необходими за всяка по-възрастна жена.

Сутрин кожата се измива с вода със стайна температура с леки движения, особено около очите, за да се премахне подпухналостта. След това още влажно лицето се намазва с някакъв омекотяващ крем. Вечер лицето се почиства с лосион за суха кожа. Може да се употребяват настойки от лайка, липов цвят, хмел, чай, който действа добре. След това с навлажнен памучен тампон се нанася крем и с леки движения се втрива в кожата на лицето и шията до пълното му поемане. Преди лягане излишният крем се попива с книжна салфетка. Много са полезни горещите влажни компреси, след които лицето се наплисква със студена вода и непременно се намазва с крем.

Козметичните маски са особено нужни на застаряващата кожа.

Преди това лицето се почиства основно. Ако кожата понася, добре е преди да се сложи маската, да се направи горещ компрес, а след маската лицето и шията да се намажат с мазен крем. Маска може да се слага 2—3 пъти седмично. Особено полезни са плодовите и зеленчуковите маски, които съдържат много витамини. Плодовете и зеленчуците — краставици, домати, портокали, ягоди, най-напред се очистват от кожицата и кората и се размачкват с лъжица. Твърдите се настъргват. Кашицата се нанася на лицето И се държи 10—15 минути, но не се остава да засъхне. Измива се с вода и след това веднага лицето се намазва с крем.

Препоръчват се и маски от кисело мляко, извара, жълтък или белтък на яйце, мед, растително масло, мая, а също така от сока на столетник.

Освен обичайните процедури

кожата на застаряващото лице се нуждае от гимнастика,

което повишава тонуса на мускулите, усилва кръвообращението и подобрява тена на лицето.
Гимнастиката за лицето трябва да се прави всеки ден след общата гимнастика. Преди да правите упражненията, седнете удобно. Кожата на лицето трябва да е почистена. Добре е предварително да се направи горещ компрес. За предпочитане е с настойка от някоя билка. След гимнастиката кожата се наплисква със студена вода и се намазва с омекотяващ крем. В първите дни упражнението се повтаря два—три пъти, а след това се стига до десет пъти. Ето няколко най-прости упражнения, които дават добър ефект:

Упражнения за очите

1. Затваряте очите плътно (брои се до три), след това ги отваряте широко.

2. Затваряте и отваряте очите широко, като външният им ъгъл се фиксира с показалеца и средния пръст на ръката.

3. Въртят се очите в кръг наляво и надясно.

Упражнения против двойна брадичка

1. Поставяте лактите на масата и подпирате главата си с юмруци. Отпускате цялата тежест на главата върху тях.

2. Слагате молив в устата. Изнасяте брадичката напред и описвате с молива кръгове вляво, после вдясно.

3. Издавате брадичката напред и започвате да правите движения в полукръг — от едното рамо към другото. Раменете остават неподвижни.

Упражнения за шията

1. Обръщате главата отдясно наляво, после обратно.

2. Затваряте устата. Плътно притискате езика към небцето, след това отпускате.

3. Сядате и обръщате главата колкото можете надясно, след това наляво.

Не е тайна, че колкото по-възрастна е жената, толкова повече и по-внимателно трябва да се грижи за кожата на лицето си.
Някои питат не е ли късно да започнеш да се грижиш за лицето си в напреднала възраст. Никога не е късно. Искаме да напомним, че преждевременното увяхване на кожата и запазването на свежестта й много зависят от вас.

Facebook Twitter Google+

0 Коментара