Спомняте ли си онези романтични времена, когато мобилните телефони тежаха цената си в злато. Да, бяха огромни и тежки, и неудобни… Затова няколко години по-късно вече беше супер модерно да имаш много малко устройство. Определено размерът има значение и днес, защото макар и много тънки, смартфоните вече достигат размери от 7 инча на екрана – това са почти 18 см.

MIUI-6-one-handed-operation

И колкото повече процеси искаме да управляваме през телефона, толкова повече неговият размер е вероятно да расте. Но с големия размер, потребителите вече не се чувстват толкова комфортно, ползвайки устройството като телефон. Повечето производители имат функция да смаляват екрана за използване, така че да може да се управлява с една ръка. Явно е много трудно да се угоди на исканията на купувачите.

Освен за чат, електронна поща и FB,

много хора все още използват активно телефона си като… телефон.

Големият размер, ежедневните активности и все по-ниските цени за разговори ни оставят буквално с една ръка по цял ден, докато другата придържа устройството към ухото ни.

maxresdefault

Този факт ме тормозеше и търсех решение, което да удовлетворява моите нужни. Знаех, че трябва да започна да използвам Bluetooth, но опитът ми с тези джаджи не беше особено успешен през годините. И след анализ какво да търся в новата си слушалка, реших да споделя какво е важно при избора на Bluetooth Hands-free и се надявам това да помогне и на вас.

Кога говоря по телефона?

Върнете мислено назад времето от миналата седмица и си помислете кога най-често говоренето по телефона ви е коствало неудобство? Например: когато шофирате и се опитвате да се съсредоточите едновременно върху разговора и мислената молитва да не ви спрат катаджии. Или докато носехте едното дете на ръце, зеленчуците за вечеря и се опитвахте да задържите смартфона на ухото си с рамо? Сигурна съм, че това ви е коствало изтръпване на врата за поне няколко часа. Или пък в офиса, когато искате да запишете това, което ви казват по телефона, но ви трябват и двете ръце на клавиатурата?!

Ако тези ситуации са и ваше ежедневие, то Bluetooth слушалката ще улесни живота ви със сигурност.

voyager-edge-white-case

Носите ли очила?

Има два типа закрепване на слушалките. Едните минават зад ушето и така създават усещане, че слушалката е много по-добре закрепена и може да я ползвате и при по-активно движение. Ако обаче носите очила, това закрепване по-скоро ще ви коства дискомфорт при ползване на слушалката повече от час-два. Затова по-добре изберете устройство, което се закрепва със силиконови тапи (earbuds) към вътрешната част на ухото (всички такива устройства идват с няколко размера тапички, така че да изберете най-удобния за вас).

Време за говорене

Колко време издържа слушалката в разговори (хубаво е да е поне 6 часа, за да не се налага да я зареждате всеки ден) и колко време издържа слушалката в stand by режим, или т.нар. режим на готовност (поне 5 дни).

Екстри

Как се зарежда слушалката? Ако е с микро USB, ще носите един кабел по-малко, защото със сигурност имате такъв за някое друго устройство (дори и да ползвате iPhone, който е с друг накрайник). Някои модели имат дори собствена докинг станция, която може да зареди устройството няколко пъти без кабел и без да включвате в контакта.

voyager-legend_d

Обърнете специално внимание и на т.нар. Noise Cancelation. Като изключим най-базовите устройства на пазара, повечето имат усъвършенствана функция за „изключване“ на страничния шум, включително вятър. Това прави разговора ясен и чист.

Сензори, които разбират дали слушалката ви е в ухото. С други думи – може да я държите на бюрото и да слагате в ушето, когато телефонът позвъни, без да се налага да я свързвате отново.

То говори

Голямо удобство е, ако слушалката говори в ухото ви – например ви казва колко време за разговори остава и прочита имената на тези, които ви търсят. А за още по-пълно преживяване „свободни ръце“, качествените Bluetooth слушалки приемат или отхвърлят повикване, след като кажете Answer или Ignore. Повярвайте ми, това е много удобно, ако сте решили да готвите с децата и ръцете ви са до лактите в медено тесто.

По-подробни и закачливо написани мнения за коли и джаджи ще намерите в личния блог на Соня Славчева: http://hitechride.blogspot.com/

Facebook Twitter Google+

0 Коментара