Страдате ли от честа смяна на настроенията и раздразнителност? Винаги ли стимулирате енергията си с парче шоколад и чаша кафе? Ако отговорите с да, то сте привикнали на стимуланти в ежедневието си.

Много малко жени могат да твърдят, че имат постоянен и добре балансиран режим. Повечето знаят простите истини, че трябва да ядат повече плодове и зеленчуци и по-малко захар, мазнини и кофеин. Това, което не знаем е, че повечето от нас са пристрастени – не към алкохол, никотин или наркотици, а към стимулантите, съдържащи се в пакетираните храни, с техните постоянни добавки и захар.

candy-295593_640

Според английски изследователи около 80 на сто от жените са зависими от стимулиращи съставки в пакетираните храни и са привикнали на сладки пакетирани храни, кофеин и дори порция алкохол през деня, преследвайки идеята да ядат по-малко. Точно тези стимуланти са виновни за пропаданията в настроението и за бързото изчезване на енергията, хроничните главоболия, умората и раздразнителността, запека, раздразнителния стомах и дори кожни оплаквания.

ЗАХАР И МАЗНИНИ

Нашият апетит за мазнини и захар се развива от най-ранна възраст. Кърмата е сладка и богата на мазнини – това са два основни компонента от бебешкото хранене. Като порасне, детето привиква на сладки храни – шоколад и бисквити. Високото съдържание на захар ускорява освобождаването на серотонина, а това предизвиква усещането за задоволство. Когато след това нивото на кръвната захар спадне, ние се чувстваме уморени и раздрусани.

КОФЕИН

След като приемем кофеин, нашата активност и енергия се повишават, той стимулира работата на сърцето и притока на кръв в мозъка. Много жени са убедени, че няма да издържат напрегнатия работен ден без няколкото чашки кафе. Така организмът ни свиква на кофеиновите инжекции и когато ефектът им отмине, организмът изпитва жажда за него.

coffee-660409_640

Кофеинът пречи на абсорбацията на витамини и минерали от червата. Нека да припомним, че и в цейлонския чай – зелен или черен, също се съдържа кофеин. Дори и да ядете достатъчно плодове и зеленчуци, кофеинът в повече ще намали ефекта от рационалното ви хранене. Големите дози се отразяват зле на кръвоносните съдове, понякога водят до сърцебиене, киселини в стомаха и затруднено храносмилане. Приеман в големи дози и дълго време е депресант, привикналите се оплакват все по-често от пропадания в енергията и настроението.

АЛКОХОЛ

Алкохолът може да играе положителна роля в един балансиран режим. Умерено консумиран, той е един добър антистрес-метод, а в случай че се изчерпва само с чаша вино – и добър антиоксидант. Но когато се прекали с количеството, алкохолът може да причини заболявания на черния дроб и психологически проблеми.

drink-654938_640

Една чашка на гладен стомах обаче, примерно след работа, е много опасна, тъй като предизвиква синтез на гликоген, горивото, складирано в черния дроб. Гликогенът под въздействието на алкохола може да се превърне в глюкоза, преди организмът да може да я усвои, и блокирайки естествените реакции на тялото, алкохолът снижава нивото на кръвната захар. Затова преди чашката с алкохол е добре да вземете плод или сандвич.

БЪРЗИТЕ ЗАКУСКИ

Съвременният човек е вечно в движение и постоянно има в режима си бургери, пържени храни, които се сервират за минута в заведенията за бързо хранене, чипс, бисквити, зърнени готови храни, които за секунди се превръщат в закуска. Временното чувство за ситост не се покрива с ползата от тях за храненето ви. Те са бедни на витамини, минерали, протеини и белтъчини.

burger-441577_640

КАК ДА СЕ ИЗТРЪГНЕМ ОТ ШАБЛОНА?

Необходимо е да имате разнообразен и интересен хранителен режим. Спрете да мислите за храната с чувство за вина, което кара жените да посягат към храни със стимуланти. Ако мечтаете за шоколад или парче сладкиш, хапнете си и после го забравете. Не се измъчвайте, по-скоро се опитайте да разберете какво е въздейстието на отделните храни върху вас, за да намалите отрицателния им ефект. Опитайте се да намалите захарта и кофеина, като правите това внимателно и постепенно, за да не стресирате организма си. Не спазвайте драстични диети, не правете резки промени. Те ще бъдат съпроводени с отпадналост, главоболие, раздразнение, така че най-добре започнете от уикенда.

ПРАКТИЧЕСКИ РЕШЕНИЯ

■  Опитайте да ядете по пет пъти плодове или зеленчуци дневно, за да осигурите на тялото си витамини, минерали и бавно, постепенно нарастване на серотонина. Ако обичате месо, не забравяйте салатите към него. Редувайте го с постни ястия.

■  Не изхвърляйте кофеина и захарта изцяло от диетата си, за да осигурите нужното гориво за организма. Предпочитайте обаче истинските сладкиши, а не пакетираните кексове и сладкиши с дълъг срок на годност.

■  Шоколадът трябва да се яде след храни, богати на целулоза. Противно на схващането трябва да избирате пълноценни шоколади, диетичните са богати на добавки и консерванти.

chocolate-183543_640

■  Купувайте си храни само от сигурен производител, избягвайте компромиси, защото можете да налетите на храни, богати на химикали.

■  Заменете две от чашите кафе като начало с билкови чайове, избягвайте кафето без кофеин, някои от съставките му не са полезни за вашето здраве. Можете да го замените и с две чаши кока-кола.

■  Опитвайте се да пиете по два -три литра минерална вода на ден. Няколко капки лимон или портокал във водата е прекрасна добавка на витамини.

Типично дневно меню на погрешния избор:

Закуска:

Две-три чашки кафе с кроасан и шоколад или две филийки със сладко, предобедна чашка кафе и една-две бисквити

Обед:

Сандвич и торбичка пържени картофи или пържено пиле с пържени картофи. Шоколадов десерт или просто сладкиш с кока-кола. Накрая – чаша кафе Следобедно кафе или чай и още една-две бисквити

След работа:

Една-две чаши алкохол за разпускане с ядки или пържени картофи

Вечеря:

Полуготова храна с пържено месо, една-две чаши алкохол и сладък десерт

 

Facebook Twitter Google+

0 Коментара