Толкова сте свикнали да сте нервни и напрегнати, че когато се почувствате спокойни, започвате да се тревожите какво не е наред. А това се отразява на начина, по който възприемате себе си, на отношенията ви с околните, на работата и на здравето ви. Вместо да се успокоявате, че всички така живеят в наши дни, вземете мерки. Предлагаме ви пет проверени начина за овладяване на тревожността. Прилагането на всеки един ще ви отнеме минути. И не, никакви хапчета няма да ви препоръчвам.

calm

Хванете пристъпа на тревожност в колкото се може по-ранен етап

Както всеки проблем и този се решава най-лесно, ако го забележите и вземете мерки възможно най-рано. Усетите ли първите пристъпи на тревожност, парирайте ги. Не им се поддавайте. Не чакайте да видите няма ли да ви мине от самосебе си. Колкото по-късно започнете опитите да се успокоите, толкова по-трудно ще ви бъде.

Дишайте

Поемете дълбоко въздух. Задръжте го и почнете бавно да го издишате, като броите до 10. Повтаряйте процедурата отново и отново, докато не усетите, че вече и без да броите дишате спокойно, отпуснати сте и мислите ви са се прояснили.

Всъщност, ако страдате от пристъпи на тревожност твърде често, е добре да правите профилактично това упражнение по няколко пъти на ден. Правете го  5 – 10 минути сутрин, след като се събудите – концентрирайте се върху дишането си вместо върху мисълта за това колко много задачи ви чакат днес. После задължително намерете време да подишате спокойно и дълбоко по обед. След това следобяд, а също и вечерта преди да си легнете.

Тези петминутки ще ви позволяват да минете по-спокойно и ведро през работния ден, а и ще ви научат да се концентрирате при всякакви обстоятелства.

Разхождайте се или се натоварвайте физически

Ако само дишането не помага, в момента, в който усетите пристъп на тревожност, отидете на разходка или се заемете с физически упражнения. Тичане, скачане, коремни преси, лицеви опори – каквото и да правите все е добре. Упражненията ви разсейват от тревожните мисли и ви помагат да се успокоите.

Представете си кое е най-лошото, което може да ви се случи и го превърнете в смешна история

Първо се опитайте да разберете какво предизвиква тревогата ви. След това разгледайте причината внимателно от всички страни. Ако се успокоите след като сте я открили, всичко е наред. Ако тревогата ви продължава и се засилва, пробвайте да си представите какво е най-лошото, което може да ви се случи. Не се щадете. Представете си го в максимално черни краски. После, когато сте на дъното на отчаянието в тази измислена история, намерете смешната й страна. И се посмейте.

Научете се да пренасочвате мислите си

Повечето хора натрапчиво превъртат едни и същи неприятни мисли. Знаят, че те ще им донесат негативни емоции и въпреки това не спират да се връщат към тях. Не го правете. Ако една мисъл ви тревожи или ви причинява болка, отчетете я, обърнете й внимание, а после я пуснете да си ходи. Така ще имате сигнал, че нещо не е наред, но пък няма да се измъчвате от него.

Прилагайте редовно и петте трика за овладяване на тревожността. В началото това ще изисква усилия от ваша страна. После ще ви се получава автоматично, а вие ще сте щастливи, че нямате никакви тревожни мисли за овладяване.

Източник: http://polqnata.com/

Facebook Twitter Google+

0 Коментара