Романът „Шарлот“ пресъздава трагичната участ на немската еврейка Шарлот Соломон. Смаян от историята на художничката, авторът Давид Фоенкинос търси верния тон и форма на тази биографична творба в течение на осем години. Писателят определя срещата си с изкуството на младата жена като откровение и се надява един ден историята да бъде адаптирана за големия екран.

Cover-Sharlot

Шарлот израства в Берлин, където животът ѝ е белязан от семейна трагедия. Изострената ѝ чувствителност бързо намира ярък израз в живописта. Срещата ѝ с голямата любов, учителя по пеене Алфред Волфсон, затвърждава призванието ѝ. През 1939 година тя е принудена да напусне родината си и да потърси убежище в Южна Франция. В изгнание Шарлот създава автобиографичната серия от картини „Живот? Или театър?“, с която по-късно ще се прочуе. Предчувствайки трагичния си край, тя поверява творбата на своя лекар с думите: „Това е целият ми живот“. Няколко месеца по-късно е депортирана. Шарлот Соломон загива в Аушвиц на двайсет и шест годишна възраст по време на бременността си.

Давид Фоенкинос е сред най-успешните и уважавани френски творци. Автор е на 13 романа, много от които вече са преведени на български. „Деликатност“, излязъл през 2009 г., бе отличен с десет литературни награди и преведен на десетки езици.  За разтърсващата творба „Шарлот“Давид Фоенкинос печели награда Рьонодо 2014 и Гонкур на гимназистите 2014.

 

 

Facebook Twitter Google+

0 Коментара