Обработени, оцветени, лакирани, байцвани – така изглеждат голяма част от мебелите, които ни заобикалят. Естественото, “необработено”, светло дърво на скандинавския дизайн обаче отдавна се наложи в производството на мебели, детски играчки и предмети и днес все повече се цени уникалната, изглеждаща стара, белязана от времето, нешлифована дървесина, сякаш изхвърлена на морския бряг или намерена в гората.

wood4

Маса Le Briccole от Riva 1920’s. Стъкло и дъбово дърво, използвано първоначално за познатите във Венеция Briccole, които помагат в навигацията и отбелязват местата с отлив в лагуната, периодично подменяни поради износване. От Alema Design.

wood7(1)

Кухненски остров Wood, 100% Effeti Cucine. Масивна изработка от 60 до 100-годишно кестеново дърво, внимателно подбрано, отлежало и закалено. Изработва се ръчно, само по няколко бройки на година. От Alema Design.

В миналото хит бяха и мебели, изработени от автентични стари траверси на демонтирана жп линия в Кения – проядени, намаслени и пробити. Този тип вещи се харесват, защото носят индивидуалност, история и са като предмети на изкуството. Те често стават акцент в интериора, който, разбира се, трябва да е максимално изчистен и в светли тонове.

wood8

Обзавеждане за дневна и трапезария Montreal в цветово изпълнение на лешник сатен. Възможност за специална поръчка на допълнителни мебели според продуктова листа на производителя. Витрина Montreal в цвят лешник сатен с 1 врата с възможност за ляво или дясно отваряне. Холна маса Montreal в цвят лешник сатен. От Como.

Избелената и състарена визия може да се постигне с пастиране, байцване и шлайфане – техника, позната във Франция, с която се постига известният провансалски стил, особено подходящ за къщи и вили. Светлите тонове на интериора, съчетани с много естествена зеленина и естествени материи (памук, лен и коприна), са перфектната комбинация, която придава чар на интериора.

wood1

Столче стълба Bekvam. Кухненска количка Forhodja. От Ikea

wood10

Легло Тarva. От Ikea

wood6

Дизайнерска закачалка за баня от африканско естествено дърво, устойчиво на влага. От Bulgres.

wood9

Panel Piedra и новата колекция Nature топло-дървени декоративни панели, всеки в множество естествени цветове, които предлага чистата дървесина. От Арт грес.

wood3(1)

Настолна лампа Nature Horizontal. От Kare 

От сп. „Наш дом“

 

 

Facebook Twitter Google+

0 Коментара