От Бахамите на север до Суринам на юг и от Барбадос на изток до Мексико на запад – със своите два милиона и половина квадратни километра Карибският регион гарантира неописуемо многообразие както над, така и под водата, а с това и неограничени възможности за почивка и гмуркане.

Стотиците приказни острови тук примамват със снежнобели, обгърнати от тропически джунгли и кристално чисти лагуни плажове, а морските дълбини грижливо пазят 52 000 кв. км коралови рифове – 9% от всички коралови рифове в света.

carribean-107684_640

Макар и не толкова впечатляващо като в Индийския или Тихия океан, видовото богатство в Карибско море обещава срещи с около 950 вида риби и морски бозайници, в това число забележителни представители на своите семейства като бича акула и гърбат кит. Що се отнася до подводния релеф,

Карибският регион е може би най-разнообразното място в света: плитки подводни ливади и пясъчни банки, стръмни стени и дълги пещери, дълбоки пропасти и безброй потънали кораби – от испански галеони и американски крайцери до пиратски шхуни и презокеански лайнери. Коя от множеството дестинации ще изберете, е въпрос на вкус (и средства), но със сигурност всяка една от тях предлага отлична дайвинг инфраструктура, десетки и дори стотици места за гмуркане от лодка, а в повечето случаи и удобно гмуркане директно от сушата.

Островният свят на Бахамите

очарова както с плитки, пренаселени от акули и делфини води, така и с уникална система от над 40 подводни пещери. А само на 20 метра от брега на Андрос, най-големия от Бахамските острови, се намира третият по дължина в света бариерен риф.

Най-добрата видимост в региона– до цели 45 метра, девствени подводни пейзажи, започващи от самия бряг, и постоянна температура на водата от около 27 С през цялата година пък предлагат Холанските Антили Аруба, Бонер и Кюрасао близо до венецуелския бряг.

car1

Над 300 места за гмуркане в дълги морски паркове предлагат

Каймановите острови – люлката на дайвинг туризма тук.

В кристално чистите води край трите райски (не само за фирми) острова може да бъде видяно цялото видово разнообразие на карибския подводен свят, а на Големия Кайман се предлагат дори експедиции с малка подводница на дълбочина до 300 метра.

Не по-малко интересни за дайвърите са и континенталните карибски дестинации като Белиз и мексиканската Ривиера Майа с втория по дължина бариерен риф в света, прочутата Синя дупка на Жак-Ив Кусто, както и, разбира се, с безкрайните канали и пещери на полуостров Юкатан, предлагащи най-добрите възможности в света за

подводен спелеологизъм.

Кога ще осъществите своята карибска приказка, в общи линии няма значение, стига да не е през месеците от август до октомври, когато е сезонът на ураганите. Предвид голямата площ на региона, естествено, има някои климатични различия между отделните дестинации, изразяващи се основно във влажността на въздуха, но като цяло тропическото слънце осигурява тук минимални средногодишни температури както на въздуха, така и на водата от около 25 С, а пасатните ветрове не позволяват горещината да стане непоносима дори и през най-топлите дни.

 

 

Facebook Twitter Google+

0 Коментара