Маслена баня за устните

Ако козметичните балсами не се справят с напуканата кожа, опитайте бабините рецепти и мажете устните си със зехтин или витамин Е (на ампули от аптеката), плюс масаж поне веднъж седмично. Тази процедура действа стимулиращо на кръвообращението, отпуска мускулите и noвишава тонуса. Най-добре за кожата е през зимата масажът да се прави с естествени масла.

Розова вода за лицето

Няма да ви помогне да повишите нивото на влажност в кожата, но ще предпази лицето ви от сухия въздух в закрити помещения. Впръсквайте по малко през 40-50 минути.

Козметиката в чантата

През зимата е задължително да носите със себе си крем за очи, балсам за устни и крем ръце. Използвайте ги, когато усетите изсушаване. Никога не нанасяйте крем, ако влизате от студено в топло noмещение. Изчакайте кожата да се климатизира.

Билки вместо черен чай

Класическата зимна напитка черен чай с коняк сигурно е приятна, но не и полезна. Обезводнява организма, оттам и кожата. По-добре наблегнете на чая от билки.

По-малко алкохол, цигари и кафе

Стара истина е, че те допълнително изсушават кожата и обезводняват организма. Единствено за кръвообращението се препоръчва червено вино, но не повече от 1 чаша вечер.

Два литра вода на ден

Правилото важи и през лятото, и през зимата. Според най-новите изследвания 2 литра вода ден повишават защитните сили и на имунната система.

Повече сън

Той помага на организма да съхрани витамин В, на косата да расте по-бързо, на кожата да стане по-гладка, а на ноктите да бъдат по-здрави. Нощта е чудесно време и за разкрасителни процедури. Преди лягане накисне краката в топла вода, след което ги намажете с подхранващ крем (може и пречистена свинска мас) и обуйте то памучни чорапи. Процедурата е подходяща и за ръце. С ръкавици кремът по-добре се абсорбира от кожата. Защита срещу слънцето. Повечето жени смятат, че само летните лъчи състаряват кожата. През зимата обаче слънцето също вреди – лъчите се отразяват в снега и попадат върху лицето така, както при 40 градуса температура в 12 часа на обяд през лятото. Затова в слънчеви зимни дни не забравяйте крема с ултравиолетова защита.

Душ само с хладка вода

Избягвайте горещата струя, която допълнително ще изсуши кожата на тялото, а по лицето може да остави спукани капиляри. Ако се страхувате от настинка след душ с хладка вода, отпуснете кранчето на топлата, но не стойте в банята повече от 5 минути.

Повече мазнини в менюто

Може да е противопоказно за диетите ви, но е полезно за кожата. Мазнините помагат да се абсорбира повече протеин. Не случайно северните народи консумират риба в олио, а българинът оставя свинското за зимата. Не е нужно да прекалявате с мазните храни, но през студените месеци не бива да ги изключвате от менюто си.

Facebook Twitter Google+

0 Коментара