Ниските температури причиняват лоша циркулация на кръвта в кожата на лицето. Резултатът е, че тя не получава достатъчно хранителни вещества и кислород, което забавя естествените регенеративни процеси в нея, може да загуби здравия си вид, да изглежда бледа и повехнала.

Когато сте в закрито помещение пък, влагата от кожата се губи много по-лесно заради сухата среда, създадена от изкуственото отопление. Сухата кожа може дори да започне да се лющи.

Разликата между студа навън и топлата и суха среда вътре е толкова голяма, че предизвиква стрес за кожата. Тя губи влага, може да се получи дразнене, разширени капиляри и зачервяване.

Как да предпазим кожата си от стреса, дисбаланса, чувствителността и сухотата, да я запазим красива и здрава?

Помогнете на кожата да възстанови защитната си хидролипидна бариера. Защитете я и я балансирайте. Овлажнявайте, овлажнявайте и пак овлажнявайте. Осигурете й защита срещу UV светлината.

По-щадящо ежедневно почистване

Тъй като екстремните метеорологични условия отслабват баланса на кожата и атакуват защитната липидна бариера, спестете й допълнителния стрес от интензивното почистване. Използвайте леки продукти – тоалетно мляко или мек пенлив разтвор. Ако използвате тоник със спирт, по-добре се откажете или го заменете с безалкохолен тонизиращ продукт. Не забравяйте, че алкохолът допринася за сухотата на кожата и повишената й чувствителност и отстранява естествените защитни липиди.

Пилингът

Ако сте фен на ежедневните пилинг продукти, препоръчително е през зимата да го правите максимум 2-3 пъти седмично. Пилингът не дава възможност на кожата да възстанови своите защитни бариери и тя става по-податлива на вредните свободни радикали. Ако забележите, че кожата ви е станала много суха, чувствителна и дори е започнала да се лющи, изключете всички продукти, които съдържат пилинг съставки като ретинол, AHA и глюкозамин.

Силна хидратация

Изберете продукти с влагозадържащи агенти като хиалуронова киселина или урея, които помагат да запазим кожата хидратирана – те привличат вода към епидермиса от околната среда, както и от дермата. Различните масла я омекотяват и успокояват, увеличават способността й да задържа влагата и създават защитен слой, който предпазва от дехидратация.

През зимата типът на кожата ни често се променя – мазната кожа става нормална, докато нормалната показва признаци на сухота, а сухата се превръща в много чувствителна и раздразнима. Така че – установете промените и изберете подходящи за вашата кожа продукти с повече масла. Може да комбинирате защитни и успокояващи за кожата продукти през деня и силно овлажняващи през нощта.

Кога?

Нанесете овлажнителя най-малко 30 минути до един час, преди да излезете. Това е особено важно, ако продуктът има високо съдържание на вода. Ако кремът не се е абсорбирал в кожата, на студа навън по нея могат да се образуват микрочастици лед.

През зимата не се препоръчват продължителни горещи вани и душове. Те не водят до натрупване на влага в кожата, а напротив – отнемат защитния слой липиди и могат да допринесат за обезводняването й. Използвайте масла и омекотители и нанесете овлажняващи гелове за тяло след душ.

Слънцето продължава да грее!

През зимата слънчевото излъчване, отразено от снега, може да бъде по-силно от това през лятото на плажа. А не искате бръчици от фотостареенето. Не забравяйте слънцезащитата.

Нежни устни и ръце

Обикновено устните и ръцете страдат най-много по време на зимния сезон. Устните се разраняват и напукват, ръцете стават сухи и грапави. За устните си изберете по-мазен овлажняващ крем с масло от шея, жожоба или авокадо, като го нанасяте преди всяко излизане, както и преди сън. Съществуват и продукти с цвят под формата на гланц.

Кожата на ръцете е по-тънка, отколкото върху останалата част на тялото. А в допълнение те са изложени на ежедневен стрес в бита. Не забравяйте, че ръцете първи показват признаците на стареенето. Изберете успокояващ продукт за грижа за ръцете и правете маски два пъти седмично.

“Не” на сухия въздух

Въздухът в затворените помещения може да е доста сух през зимата заради изкуственото отопление. Може да използвате овлажнител за въздух. Добро решение са и растенията, които могат да балансират нивото на влажност.

Витамини и антиоксиданти

Помогнете на кожата си да си възвърне своята енергия и сила през зимата, като я подпомогнете с важните за нея антиоксиданти – Витамин C, B, E, цинк и магнезий.

Бърза маска у дома

Почистете кожата си. Използвайте мек ексфолиращ продукт, подходящ за вашата кожа. Вземете мека пухкава кърпа и я накиснете в топла вода (не гореща, но не хладка). Добавете 2-3 капки етерично масло за аромат. Натиснете кърпата на лицето си и вдишвайте 3-4 пъти бавно и дълбоко. Това ще стимулира циркулацията на кръвта. За по-силен ефект можете да повторите процедурата. Нанесете хидратираща и успокояваща маска или възстановяваща маска за 10-15 минути. Свалете я и нанесете дневния си крем с масажиращи движения. Довършете с леко потупване с върховете на пръстите си – това ще стимулира циркулацията на кръвта, ще даде енергия на кожата да възстанови своето равновесие и ще помогне да възвърне здравия си блясък.

Спорт

Не се отдавайте на зимна летаргия! Спортувайте! Това ще ви държи във форма и ще стимулира циркулацията на кръвта в цялото тяло и, разбира се, в кожата ви.

Facebook Twitter Google+

0 Коментара