Днес християните честват един от най-големите си празници – Денята на Св. Николай Чудотворец.

Той е живял по времето на император Константин Велики и е бил архиепископ на град Мир. Роден е през трети век в Патара, днешна Турция в днешно време. Богатите му родители, които са го отгледали като благочестив християнин, загинали по време на епидемия, докато Николай все още бил млад. Подчинявайки думите на Исус „продавайте това, което притежавате и давайте парите на бедните,“ използва цялото си наследство, за да помогне на нуждаещите се, болните и страдащите. В житието му са разказани истории за спасени кораби и моряци. Хората вярват, че той ходи по вода, спира ветрове, има власт над бури и течения в океаните. Затова има предание, че на 6 декември лодки и кораби не излизат в открито море.

На Никулден се консумира риба и най-вече шаран, защото според легендите тази риба се смята за слуга на светеца. Веднъж когато св. Николай излязъл в открито море, се извила буря и пробила лодката, а с шарана запушил пукнатина и така се спасил от гибел. Така на всеки 6 Декември, пренасяме в жертва шаран, за здраве и благоденствие на семейството си.

Как се приготвя рибата:

Люспите трябва да се отстранят внимателно, така че да не паднат на земята, защото според преданията, ако люспа бъде стъпкана, ще донесе болести и страдания. Костите на никулденския шаран не се изхвърлят, а се закопават в земята или се пускат в реката или море. По този начин ще се опази и умножи плодородието и семейното благополучие. По традиция рибата се приготвя пълнена или обвита в тесто, а останалите ястия на трапезата са постни- чушки пълнени с ориз, сарми, царевица, зрял фасул.

На този ден празнуват всички, които носят имената: Никола, Николай, Кольо, Николина, Нено, Ненка, Нина, Никол. Те трябва да приготвят богата трапеза и да съберат семейството си и близките около нея.

Facebook Twitter Google+

0 Коментара