Когато през 46 г. пр. н.е. Клеопатра пристигнала с невиждан блясък в Рим, знатните римлянки били любопитни да узнаят по какъв начин тя покорява мъже като великия Цезар и дали екзотичната й красота е действително несравнима.

Скоро отговорът бил намерен. Клеопатра наистина била красива като още много други жени в Рим. Само че тя съумявала да подчертае по-ефектно привлекателността си, като използувала умело козметични средства и омайващи аромати.

Скоро рецептите й станали най-търсените в Рим. Жените започнали да се къпят в магарешко мляко, рисували очите си с черни линии, за да станат по-изразителни. Същинската тайна на красотата й обаче се криела в рецептата на крема от алое. И до днес жените в Северна Африка и Сицилия използуват вътрешността на това растение. Съвременната наука потвърждава, че то е естествено козметично средство, което почиства кожата, леко свива порите, защищава лицето от атмосферни влияния. Освен това кремът действува успокояващо и лечебно.

За крема на Клеопатра са необходими следните съставки: 5 г прах от алое, 40 мл дестилирана вода, 20 мл розова вода, 10 г мед и 100 г прясна свинска мас.

Прахът от алое се бърка внимателно с дестилирана вода, като се внимава да не се образуват бучици. Прибавят се розовата вода и медът. Сместа се поставя на водна баня и постепенно се прибавя маста. Не бива да стане много гореща! Полученият крем с лек дъх на алое се прехвърля в бурканче и се съхранява в хладилника. Веднъж дневно се нанася на съвсем тънък слой по лицето и шията.

Facebook Twitter Google+

0 Коментара