Пиенето на вино е не само елегантно и здра­вословно занимание, но и твърде отговорно. Освен това има куп изисквания за това как, кога и какво вино да сервираш. Почти всич­ки знаят общото пра­вило: червено – за ме­сото, и бяло – за риба­та. Но това съвсем не изчерпва темата.

Дори цветът на блюдото има значение. Ако сервирате нежно бяло месо с лек сос, поднесете към него бяло вино. И обратно – ако рибата е в червен сос, тя прекрасно се комбинира с леко червено вино, наситено бяло или розе. След като купите бутилката и я донесете вкъщи, оставете я на прохладно и тъм­но място, за да си отдъхне ви­ното от пътешествието. Едва след седмица можете да прис­тъпите към дегустация. Тогава е и моментът да си припомни­те основните правила как да сервирате виното и с каква хра­на да го съчетаете.

Бялото вино най-добре проявява своя вкус при температура 5-7 граду­са, розето – при 6-8, а черве­ното – при 9-11.

За шампанското

трябва да запомните, че не бива да го пазите твърде дълго вкъщи, най-добре го купете пре­дишната вечер и го сложете в хладилника – то трябва да се ох­лажда бавно.

Сухи бели вина и розета

се сервират към сту­дени или горещи мезета, сала­ти, морски дарове, колбаси, пържена риба или в сос, птици, бяло месо, леки сирена.

Бели сладки вина

се поднасят малко по-топ­ли (8-10 градуса) и се сервират с пържена риба или в сос, пикант­ни сирена, с десерти. Розови полусухи вина вървят със сту­дени мезета, салати, пушени меса, колбаси, леки сирена и де­серти.

Червени леки вина

се пият с горещи мезета, пушени меса и колбаси, пържена риба или в сос, птици, бяло месо, леки сирена.

Тежките червени вина

също трябва да са не толкова изстудени (до 16 градуса) и се поднасят с пържено месо, ди­веч, пикантни сирена.

Шампан­ско

изстудявайте до 6-8 граду­са и сервирайте с аламинути, морски продукти, пържена риба, птици, бяло месо, нежни и пикан­тни сирена и, разбира се, с де­серти.

Ликьорни вина

се пият при температура 6 градуса и се сервират към десерти.

Правилната чаша

Червеното вино се налива в изпъкнала чаша с високо столче. В нея то бързо се обогатява с кислород и можете да вдишате аромата му. Тежките червени вина мо­гат да се поднесат в голяма чаша с по-ниско столче, която обикновено се ползва за коняк. Чашата за бяло вино не е толкова широка. Ако, преди да отпиете, разкла­тите внимателно чашата, напитката се запазва прохладна и освежаваща. Чаша­та за шампанско е висока, тясна и дълбока – така в нея виното може да се пени, без да прелива, и да „издъхва“ бързо.

Facebook Twitter Google+

0 Коментара