Схваща ви се кръстът, боли ви рамото, недовиждате вечер, въртите се в леглото ококорени и ви връхлитат мрачни мисли. И като не ви е тръшнал грип и не сте си открили сериозна болест, всеки път си мислите: „Утре ще мине.“

Никой не казва, че трябва да хукнете по доктори и да трошите нерви, време и пари. Просто си станете сама доктор. Разбира се, че не трябва да завършите медицински курс или да си припомняте как се връзва турникет. Само се замислете с колко дребни, но вредни неща товарите тялото си и колко по-крехко става то с възрастта. Опитайте да изпреварите болежките или въобще да ги отмените.

Защо боли гърбът?

Защото се отнасяме лошо към него – изгърбваме се, докато стоим, докато лежим на увисналия от употреба матрак (легло, диван, канапе…), ходим също прегърбени или се кривим на една страна, на-товарени с пазарски чанти, с часове се надвесваме над компютъра или се сгъваме в ембрионална поза във фотьойла пред телевизора. Гимнастика не правим и плуваме веднъж в годината, и то ако водата в морето не е чак толкова мръсна.

Изход от положението?

Полезни са всякакви упражнения за коремните и раменните мускули. Десет минути всеки ден е по-добре, отколкото цял час гимнастика веднъж в седмицата. За начало опитайте да приберете и стегнете корема – така гърбът сам ще се разпъне от обичайната си поза на въпросителна. Два пъти ще намалите натоварването на гръбнака, ако се научите да дишате с корема.

Сменете матрака! Статистиката сочи, че 50 процента от страдащите от болки в кръста могат да поправят положението, като си сменят матрака на леглото. Помнете: неговият живот е най-много 10 години, но се съсипва далеч по- рано, а с това и вашият гръб. На старото легло гръбнакът не си почива, прешлените притискат нервите и се събуждате схванати и уморени. Преди и след сън добре се изтегнете, за да почувствате тялото си. Нагнездете се добре в леглото, нали се устройвате там поне за седем часа, трябва да ви е удобно. Лекар не е излишен. За съжаление надеждите ни, че болките в гърба отминават сами, са напразни. Според световни проучвания 75 процента от хората, преживели пристъп на радикулит, усещат болката повече от година след това. Затова не е лошо да се консултирате с лекар, нужна ви е диагноза, преди да пристъпите към масажи, физиотерапия или лекарства.

Костите стареят бързо

и ако не искате след време да се пазите като порцеланова чаша, укрепвайте ги. Гимнастиката всеки ден е най-доброто средство. Добавете към храната си пшеница, овес, моркови, зеле, целина, млечни продукти и ще я обогатите с калций. За постоянно слабеещите е нужна минерална вода, богата на калций. За да го усвоявате добре обаче, яжте и продукти, съдържащи витамин D – яйца, дребна риба и рибна мас, особено ако дълго време прекарвате без пряка слънчева светлина. Ваша работа е дали ще откажете цигарите и кафето, но запомнете: честата им употреба намалява костната маса.

Очите

Преди 30 години населението се делеше на зорки соколи и очилатковци. Сега първите са за червената книга, а всеки втори човек има проблеми със зрението. Ако докторът установи, че зрението ви отслабва и развивате късогледство, не бързайте да наденете очила. Очите ще престанат да се трудят и положението бързо ще се влоши. Започнете с гимнастика за очите – има безброй ръководства за това. Заедно с това премахнете вредното въздействие – не гледайте телевизия с часове, отпочивайте от компютъра и екраните, не четете в сумрак, не стойте в задимени помещения и носете слънчеви очила винаги когато ви блести, независимо от сезона.

Зъбите

Имаме не два, а 32 зъба и сигурно затова се грижим за тях чак когато ни заболят. А те не изискват кой знае какво – постоянна чистота, никакви врели напитки и храни (а и вледенени) и поне един профилактичен преглед в годината. Сменяйте четката всеки месец и правилно избирайте пастата – полезно е да няма в нея абразиви, които може и да избелват, но и повреждат емайла.

Безсъние и мрачно настроение

Всяка пета жена спи лошо и по правило причина са тревоги, потиснатост и депресия. В резултат жените посягат към успокоителни и приспивателни три пъти по-често от мъжете. За да си отспивате и да сте в добро настроение, не е задължително да се нагълтвате с хапове. Започнете с фитотерапия или просто приемете вана с аромати и билки. Не гледайте гадни криминалета, трилъри и ужаси преди лягане, зарежете и книжките с подобен сюжет. По-добре прочетете приказка на детето, поиграйте си с кучето или побъбрете на папагала (костенурките, рибите, котката). Полежете на тъмно със затворени очи, послушайте как си мърмори детето в другата стая, пуснете си спокойна музика или природни звуци. Само ако не можете да прогоните безкрайната поредица от черни мисли и тъмни перспективи, идете на лекар.

Магнезий и желязо

Недостигът на магнезий води до трусове в нервната система. Ако сте тревожни и дълго не можете да заспите, опитайте да пиете вечер минерална вода с високо съдържание на магнезий, яжте бадеми и соя. Липсата на желязо причинява същи¬те смущения, затова добавете в менюто си листови зеленчуци, житни растения, пълнозърнест хляб, червено месо. Жълт кантарион – настойката от него е чудесен антидепресант.

Хормоните

Почти всяка жена е взимала или взима противозачатъчни хапчета. Ако сте сред тях, помислете за менопаузата. Не клатете глава с отвращение, тя все някога идва. След консултация с лекар започнете хормонална терапия, така много по-лесно ще понесете прелома в организма и нервите си. Соя – наричат я фитохормон и притежава свойствата на женските хормони. Доказано е, че жените от Изтока, в чиято храна има най-много соя, далеч по-леко от европейките преживяват менопаузата. Соята ще помогне и на тези, на които хормоналната терапия е противопоказна.

Гърдите

Има две женски болести, изходът от които зависи от това дали навреме ще оти­дете на лекар. Това са ракът на гърдата и ракът на маточната шийка. Главното е навреме да бъдат открити. Ако имате боледували от тях близки роднини, като навършите 30, напра­вете си мамография (повтаряйте прегледа всяка година, а след 40 може и по-рядко, но следе­те за състоянието си). Така ще откриете образуванията още докато са лечими. Не чакайте докторите да открият противоотрова – яжте моркови и спанак, които според американски учени снижават риска от заболяване с 44 процента. Поне веднъж в годината ходете и на ги­неколог, макар стандартите за профилактика да изискват преглед на всеки три месеца. То­ва е начинът да изпреварите и дори избегнете много от болестите.

Facebook Twitter Google+

0 Коментара