д-р Ива Стоилова практикува в „Дермавист“ Пловдив, и е специалист по дерматология, естетична медицина и лазерна терапия с над 15 години практика. 

Колагенът се е превърнал в магическа дума за съвременната антиейдж индустрия. Наистина ли представлява ключ към младостта?

Да, така е. Появата на бръчките при стареене на кожата, неравномерните пигментации, отпускането на кожата, разширяването на порите, загубата на еластичността и тургура на кожата се свързват с намаляване на нивото на колаген в кожата.

Какво друго обслужва колагенът, освен състоянието на кожата?

Eдна четвърт от цялата протеинова маса при висшите бозайници е съставена от колаген: кости, сухожилия, ставни капсули, мускули, лигаменти, фасции, зъби, серозни мембрани и, разбира се, кожата. Намаляването на съдържанието на колагеновите влакна в тези структури води до появя на оплакванията като болки и нестабилност в ставите (ставна дегенерация). Добавянето на колаген към диетата компенсира намаленото съдържание с възрастта за целия организъм.

Има ли вредни навици, които намаляват нивото на този белтък в организма?

Освен биологичното стареене има много външни фактори, които ускоряват този процес. Фотоувредата от прекомерно излагане на ултравиолетова радиация, замърсяване на околната среда, недостатъчен сън, пушене, алкохол, неправилен диетичен режим, повторяемост на движения в определени зони от нашето лице и тяло (напр. 20 000 мигвания на ден води до стареене на околоочната зона), хроничен стрес – те увреждат кожата.

Кога тялото спира да произвежда колаген и можем ли да забавим този процес?

Синтезът на еластина спира рязко да се произвежда след 30-годишна възраст и частите на лицето, които са по богати на този белтък – околоочната зона и шията, първи започват да стареят. След 50-годишна възраст намалява синтезът и на колаген от фибробластите, като това е свързано с хормонални и метаболитни промени. Натрупването на свободни радикали и оксидативен стрес в тъканите забавя производството на нов колаген в дермата. Ето защо добавянето му чрез подходяща формула като хранителна добавка играе ключова роля за обновяване на синтеза.

Има ли начин да поемаме с храната нужния ни колаген?

Колагеновите добавки превъзхождат колагена, който си набавяме директно чрез храната, тъй като молекулата е в размер, който гарантира незабавно усвояване. От друга страна, при небалансирано хранене се наблюдава недостиг на колагенови фибри, от който страдат важни системи.

На пазара има толкова много видове колаген, каква е разликата между тях?

Наистина има голямо разнообразие от продукти, съдържащи колаген. Но в повечето случаи той е с говежди, свински или пилешки произход. А най-съвременните проучвания са показали, че колагенът, извлечен от риба, притежава редица преимущества. Рибният колаген максимално се доближава до пространствената структура на човешкия колаген, по-бързо и по-пълноценно се усвоява от човешкия организъм и не на последно място, не съществува опасност от предаването на токсини и заболявания като луда крава, свински или пилешки грип. Всички актуални изследвания на извлечения от риба колаген показват нулева токсичност за човешкия организъм.

Продуктите на “Билея” Proamin Premium Gold и Proamin Man’s Platinum имат огромни  предимства пред други продукти. Те съдържат 93-95% сертифициран чист рибен колаген с неутрален вкус и мирис, с високо ниво на олиго-пептиди и основни аминокиселини, отлична разтворимост във вода. Колагенът на френската компания NatiCol® (съдържащ се в Proamin) има много ниско ниво на молекулярна тежест в сравнение с конвенционалния колаген. Proamin е естествен източник на колаген тип I, основния протеин, съдържащ се в съединителната тъкан и кожата (повече от 75%), който играе основна роля в поддържане тонуса и еластичността й, за укрепване на косата и ноктите, поддържане на правилното функциониране на ставите. Съдържанието на селен, витамин С, хиалурон, глюкозамин осигуряват цялостна грижа и гарантирано усвояване от организма. Индивидуалната формула за мъже и жени пък прецизира и дозировката, което го прави уникален продукт.

Facebook Twitter Google+

0 Коментара