От древни времена е известно козметичното действие на ягодите. В народната медицина се употребяват външно, смачкани или като пресен сок – за лекуване на рани и екземи, а като козметично средство – против лунички, пигментни петна и младежки пъпки (акне).

При мазна кожа с разширени пори козметолозите препоръчват маска от ягодов сок, смесен с разбит яйчен белтък.

Установено е, че фитонцидите на горската ягода, които убиват много болестотворни микроби, преминават и в запарката. Затова тя се използува за плакнене и гаргара при възпаления на устната лигавица и гърлото и при лош дъх на устата. За гаргара се използува и пресен ягодов сок, който има много по-активно въздействие от запарката.

Запарките и отварите от цветовете на малината и от сушени малини се използуват външно при възпалена кожа и при младежки пъпки но лицето. Прилага се също мехлем, приготвен от една част пресен сок от малинови листа и четири части вазелин или краве масло. За оцветяване на косата в черен цвят по-рано се е използувала отвара от листа на малина, към която е прибавен поташ (луга).

Сокът от боровинка е добро средство за гаргара при възпаление на венците и против лош дъх. Може да се използува и отвара от плодовете: 110 г боровинки се варят в 0,5 л вода, докато останат 250-300 мл.

От пасирани пресни кайсии се правят козметични маски при слънчево обгаряне на лицето, а кайсиевото масло (от ядките) се използува за редица лекарствени препарати и мехлеми. От горчивите кайсиеви ядки се приготвя екстракт, който влиза в състава на нощните кремове за лице.

При слънчево изгаряне на кожата се правят компреси с тънко нарязани ябълки или с прясно приготвено пюре. При пукнатини по устните и зърната на гърдите се използува мехлем от настъргани ябълки с краве масло.

В Япония от цветовете на чер­ницата чрез сложна обработка се приготвя козметичен крем за отстраняване на лунички и пиг­ментни петна.

От маслото на бадемовите ядки се приготвят различни мехлеми. Приложено в козметиката, то омекотява кожата.

С маслото, извлечено от яд­ките на лешника и смесено с яй­чен белтък, се лекуват изгаряния. Това масло е известно също като средство за укрепване на косата и намаляване на косопада.

Многостранно козметично действие притежават лимоните. Сокът се използува външно при гъбични заболявалия на кожата, за успокояване на сърбежа при екземи, при мастна себорея. Отстранява лунички и пигментни петна по лицето.

Facebook Twitter Google+

0 Коментара