Говорим на различни езици. Дори и когато мълчим. Това го знаем. Но не знаем, че различни езици съществуват и в любовта. Те, твърди американският психолог Гари Чапмън, са общо пет. Рано или късно пелената пред погледа на влюбения пада; чувствата започват да изстиват, недостатъците на половинката все повече се набиват на очи. Тогава настъпва моментът, в който трябва да се потрудиш малко, за да не угасне огънят на любовта“ (клишето не ни притеснява). Главното е да откриеш на кой от петте езика говори твоят партньор и да го овладееш!

Поощрения

Психологът нарича първия език на любовта „думи за поощрения“ и уточнява, че той включва всички одобрения, похвали, комплименти: „Толкова си красива!“, „Благодаря за вечерята! Много вкусно беше!“.  Освен думите важна е и интонацията, съветва Чапмън. И още – не лъжете, не маркирайте отношения! Говорете истини, изричайте ги искрено. А когато критикувате, не бъдете жестоки. Чове­кът, който разбира езика на поощренията, не просто ще се обиди, а направо ще бъде съсипан. За него жестоките думи са сигнал, че не е обичан!

Заедно

Можете денонощно да обсипвате с похвали половинката си и тя пак да е недоволна, че не й обръщате внимание. Това означава, че вашият партньор владее „езика на времето“. Чувства се щастлив и обичан, когато сте заедно – на кино, на разходка. Когато се гушнете вечер на дивана пред телевизора или просто си говорите. Разговорът е вашият ключ към сърцето на най-близкия ви човек. Достатъчно е да отделяте целенасочено няколко специални минути всеки ден, за да поговорите с него. Така му казвате „обичам те!“.

Подаръци

По принцип отрупването с подаръци е атрибут на „розовия период“ в отношенията. Освен това е прието да се смята, че това е свещено задължение на силния пол. Ах! И тук стереотипи! Разбира се, ако вашата избраница се интересува единствено от стойността на подаръка, то няма смисъл да обясняваме кой е третият език на любовта. То и за любов едва ли може да се говори в този случай…

Но ако тя (а може би той) цени емоционалната, а не материалната стойност на вашите подаръци и продължава да пази картички, мидички и пр. интимни спомени – продължавайте в този тон. Подарявайте любов!

Подкрепа

Обсипвате я със „златен дъжд“, гледате я с обожание, но за нея това изобщо не означава любов. Защо? Свикнали сте и го намирате за съвсем нормално топлата закуска сутрин да е сервирана, ризите да са идеално огладени, вкъщи да мирише на чистота и свежест… А всъщност това не са просто обичайните семейни задължения, а демонстрация, че ви обичат. Нищо не ви пречи от време на време да проявявате инициатива и да поемете вечерното измиване на чиниите, да изхвърляте боклука, без да ви напомнят, да разхождате кучето. Това ще е вашето искрено признание в любов на „езика на подкрепата“.

Докосвания

Погледнете влюбените: те непрекъснато се държат за ръка, използват всяка възможност да се докоснат, прегърнат, целунат. Това е присъщо на много двойки, но за някои всяко докосване на любимия човек е особено скъпо, защото е най-ценното доказателство, че са обичани. Тези от нас, които в детството си са се радвали на искрена родителска обич и много ласки, е възможно сега да говорят на „езика на докосването“. Не отказвайте милувки, ако вашата половинка изпитва постоянна потребност да ви докосва. Бягате ли от нейните прегръдки, тежко ще я раните.

Facebook Twitter Google+

0 Коментара