Знам, че няма как да не караш като жена. Защото си жена. Но ти знаеш какво точно имам предвид. Има няколко негатива, които съпътстват женското поведение на пътя.
Тук ще се опитаме да ти ги обясним.

woman-185782_960_720

Ако се чувстваш несигурна в колата, направи следното:

1. Създай си максимален комфорт на шофьорското място. Преди да тръгнеш, си нагласи седалката така, че да можеш без усилия да стигаш педалите и скоростния лост. Седалката се коригира по височина и ъгъл за опора на гърба. Ако си ниска, си сложи възглавница под дупето и си изправи ъгъла на седалката. Много е важно да се чувстваш удобно, докато шофираш.

2. Оправи си огледалата,

защото това е от ключово значение по отношение на видимостта ти и за информация за габаритите на колата. С един поглед трябва да виждаш всеки ръб на автомобила си!

Ако продължаваш да се чувстваш несигурна, започни с практиката.

1. Избери си един маршрут и излез с колата по този маршрут, когато няма трафик. Рано сутрин в събота или неделя. Или късно вечер. Гледай маршрута да е достатъчно дълъг, за да можеш да бъдеш максимално дълго в колата. Целта е да свикнеш с улиците, светофарите, собствените си реакции и размерите на собствената си кола, както и да механизираш процесите по шофиране, като смяна на скорости и тръгване и спиране, без да ти гасне колата. Просто трупай часове в каране. Безцелно шофиране без трафик.

Когато караш, запомни следните неща:

1. Най-важно. Бавната скорост не означава повече сигурност. Бавната скорост означава неувереност и вероятност за грешка. Отстрани изглеждаш като човек, който не знае какво прави.

Какво да направиш? Концентрирай се и се води от темпото на предностоящата кола. Карай и мисли. Не какво ще се случи, а как караш ти. Оня намалява и ти намаляваш. Предният увеличава и ти леко увеличаваш. Свикни с дистанцията! Гледай между теб и онзи пред теб да има “една кола” място.

2. Лентите, скъпа! Маркировката! Избери си едно платно и карай в него. Много често се случва една жена да кара в две платна едновременно. Това е объркващо за самата теб и дразнещо за тези около теб. И освен това, пречиш. Гледаш маркировката и се стремиш да караш в една лента.

3. Използвай сигнали извън това, което е в главата ти. В момента, в който трябва да направиш нещо, пусни аварийките! Това е извинение за всичко, което си решила да правиш. Без значение дали паркираш, намаляваш, спираш, чакаш и т.н. И най-важното – това е прието извинение. Много често жените пускат аварийки, когато вече са спрели. Е, мерси!

4. Паркирай с мисъл, че около теб ще паркират и други,

трябва да минават хора, да минават колички. Това е уважително и към теб самата.

5. Задължително карай децата с колани, колкото и да са големи и не се обръщай към тях, когато нещо ти говорят. Използвай огледалото за задно виждане, ако трябва да ги погледнеш. Не се върти!

Шофирането е удоволствие. Не забравяй. Щом от КАТ са решили, че могат да ти дадат книжка, значи ти можеш да шофираш. На пътя ти имаш права, както всички останали. Не се сдухвай и не се фиксирай дали правиш всичко, както трябва. Бъди уверена в себе си и мнооого спокойна! През цялото време.

Facebook Twitter Google+

0 Коментара