Ако сте почитател на доброто вино, със сигурност ви се е случвало в ресторанта да ви препоръчат „червено бургундско“ или „бяло бургундско“ и да се окаже, че бутилката е от съвсем друг край на света, но висококачествена и заслужаваща си цената.

summer-445292_960_720Това се случва, защото вече от векове „Бургундия“ и „вино“ са синоними, а горните изрази се използват за описването на качествени вина, създадени от традиционните за френската област сортове Пино Ноар и Шардоне.

Бургундия е сред най-известните (може би даже най-популярният) райони за винопроизводство в света. Разположен е в Източна Франция, югозападно от Париж, на около два часа път с кола от столицата.

Мека на виното

Много специалисти наричат Бургундия „Мека на виното“. Тук хълмовете са разположени близо един до друг, но всеки е със собствена височина, различни модели на ветровете, слънцегреене и почви, цял букет от „тероари“ на неголяма площ.

burgundy-490869_960_720

Почвите са варовикови (с изключение на Божоле, където преобладава гранитът) и много разнообразни – могат да се създадат съвсем различни вина от две съседни лозя. Климатът е чудесен, но… дали ще е добра годината за виното – нещата са в божиите ръце. При обилни дъждове през юни, когато лозята цъфтят, или през септември, когато се берат – реколтата може и да е разочарование.

Винарският район на Бургудния обхваща лента от 250 километра, върху която са засадени едва 70 000 декара лозя – само 3% от всички винарски области във Франция. Въпреки сравнително малкото подходящи площи за отглеждане на вино, бургундските вина притежават 100 апелации (AOC, контролирано наименование за географски произход).  От тях 23 са регионални, 44 Village и Premier Cru и 33 – Grand Cru. Тъй като френската винена система е доста сложна, няма да се впускаме в обяснения, достатъчно е да знаете, че Grand Cru в Бургундия са най-качествените вина, следвани веднага от Premier Cru. За всяка апелация има конкретни правила, на които трябва да отговарят вината, ако искат да носят името й: разрешен сорт, максимален добив от хектар и т.н. Полезен принцип за ориентация е, че колкото по-малка е една апелация, толкова по-качествени са вината й. 60% от вината, произведени в Бургундия са бели, 32% – червени и 8% са регионалните купажи, наречени Bourgogne.

grapes-453107_960_720

Като цяло, всяка година в Бургундия се произвеждат 200 милиона бутилки вино, като половината се изнасят в чужбина.

Сортовете за вината от най-висок клас са – единствено Шардоне за белите, и Пино Ноар и Гамей (в Божоле) – за червените.

В допълнение към тези сортове за направата на регионални вина означени с термина Bourgogne (Бургон), се използват  сортовете Пино Блан и Алиготе от белите и два червени сорта разрешени за купажиране в зоната на Yonne (Йон) – Сезар (Cesar) и Тресо (Tressot).

Винени райони

Бургундия е разделена на пет основни района – Шабли (Chablis), Кот д’Ор (Cote d‘Or), Кот Шалоне (Cote Chalonnaise), Маконе (Maconnais) и Божоле (Beaujolais).

История

Бургундските вина имат дълга и богата история, с която се обяснява и качеството им днес. Наистина дълга – тук лозята съществуват от 200-250 милиона години, благодарение на особеностите на релефа, почвите и подпочвените води. Първите писмени паметници за производството на вино в Бургудния датират от 312 г. след Христа. В средните векове с винарство са се занимавали монасите, които търпеливо избирали най-плодородните земи и най-подходящите сортове грозде. През XIV-XV век местните херцози покровителстват винарството, помагайки му да се превърне в търговски отрасъл и да разпространи славата си във Франция и цяла Европа. По времето на Наполеон местните вина стават известни и в Русия, и в Америка.

cave-1122165_960_720

В периода 1870-1880 година всички лозя в Европа са нападнати и унищожени от вредител. След края на напастта бургундците се заемат с внимателен избор на най-добрите земи, където садят подбрани сортове грозде и възраждат винопроизводството в района до днешните му висоти.

В следващото столетие се приемат законите за апелациите, чиято цел е да изравни стандартите за производство и качество, благодарение на което бургундските вина си спечелват място сред най-добрите в света.

Кулинария

Какво е качественото вино без добра храна? В Бургудния няма никакъв шанс да пропуснете вкусната храна, напротив – ще се насладите на истински кулинарни откровения.

Тук храната и виното са вплетени в едно. Когато ястието е a la bourgignone, то обикновено е приготвено с качествено пино ноар – от това, което ще ви сипят в чашата, в Бургундия компромиси с „вино за готвене“ не се правят.

Класическо блюдо, разбира се, са охлювите по Бургундски – месо от охлюви, сварени, а после запечени и щедро подправени с масло, чесън и лук шалот. Местните рецепти не подминават и друг френски деликатес – жабешките бутчета. Ще ви ги приготвят à la Dijonnaise – с магданоз, сметана, лук и синапени семена.

Жаби и охлюви? Да, тук може да ви сервират и подобна екзотика – гозба от охлюви и жабешки бутчета със сметана и зеленчуци, която се поднася с парче хрупкаво изпечено многолистно тесто.

Ако вкусовете ви са по-традиционни – опитайте пилешко от Брес. Това е първата животинска порода, получила наименование за контролиран произход в ЕС. Пилетата се отглеждат при строго контролирани условия и напълно свободни, което влияе върху чудесния вкус на месото им. Заложете на класическата рецепта Coq au vin – пилешко, млади печурки, шалот, бекон, масло и много червено вино, готвено на слаб огън в глинен съд.

Бургундия се слави и с месото от местните говеда Шароле (Charolais) – тъмночервено, гранатово, с ниско съдържание на мазнини и приятен вкус. Месото на животните, отглеждани в района на град Шарол, е изключително защото и териториите за паша, и фуражът имат био сертификати. Затова – поръчайте си Boeuf bourgignon – отново божествено съчетание от вино, месо, лук и други зеленчуци.

Вегетарианците също ще открият пиршества за небцето си – местните готвачи са майстори на ястия с касис, различни гъби, трюфели, листни зеленчуци.

Четири от бургундските сирена имат официално признати названия за контролиран произход – Époisses, Langres, Comté и Charolais.

Facebook Twitter Google+

0 Коментара