Журналистът Григор Николов проследява историята на българската външна и вътрешна политика от края на XIX век до наши дни, за да посочи „Грешките на българските политици” (ИК „Сиела”). Авторът разглежда повратни точки в историята на България, като част от Европа, и прави опит да даде логичен отговор на въпроса защо българските политици продължават да се лутат без ясен курс десетилетия наред.

greshkite_na_bulgarskite_politici_coverЖурналистът Григор Николов се позовава на непубликувани документи от Държавна агенция „Архиви“ и Комисията по досиетата в подробното си изследване „Грешките на българските политици”. В книгата са разгледани наболели теми в родната история от 1941 г. до днес, като авторът обръща специално внимание на българските интереси и Тристранния пакт, героизма на Балканската война и обезсмислянето му, възгледите на Лев Троцки върху българския политически живот и др.

Грешките на българските политици” е мащабно изследване, което променя наложените представи за политиката на Третата българска държава. Детайлният обзор на Николов в книгата недвусмислено води до заключението: „Политическият ни опит показва, че винаги сме се връзвали със силните на деня и никога с могъщите в перспектива.”

Григор Николов е журналист с над 30-годишна практика и повече от 2000 публикации в периодичния печат. Завършил е българска филология с втора специалност „История“ във Великотърновския университет „ Св. св. Кирил и Методий“. Работил е във вестниците Борба – Велико Търново, Вечерни новини, 24 часа и Сега. Интересите му към неизвестни теми в родната история датират от средата на 80-те години на миналия век с първите му материали в списание Родолюбие, орган на Комитета на българите в чужбина. През 2004 г. печели престижната награда „Паница“ за журналистическо разследване на историята, придобиването, използването и трактовката на проблема на кого са т.нар. Царски имоти, която предизвика доста диспути и полемики в медиите и послужи за основа на няколко съдебни дела на заинтересованите страни. Автор е също на книгите „Български загадки” – първа и втора част. Последната му книга „Грешките на българските политици” е част от поредицата на издателство „Сиела” Historia Incognita, в която срещаме още заглавията „Тайните операции, които промениха света” на Тодор Бояджиев, „Похитеното съкровище на богомилите” от Христо Буковски, „Последните войводи” на Андрея Илиев,  „Завоите на българската история” на Валентин Бояджиев, „Сивия вълк. Бягството на Адолф Хитлер” от Саймън Дънстън и Джерард Уилямс и др.

Facebook Twitter Google+

0 Коментара