Луната от векове очарова хората и същевременно поражда митични схващания. И докато естественият спътник на Земята не може да превръща човешките същества във върколаци, някои индивиди твърдят, че на нея се дължат проблемите им със съня и колебанията в настроението и поведението. Резултатите от международно проучване обаче показват, че небесното тяло не оказва влияние върху човека и дори не пречи на нощната му почивка, пише в. „Дейли мейл“, предаде БТА.

moon-1275126_960_720

Новината, че Луната не влияе върху хората вероятно ще предизвика особено разочарование сред астролозите, които твърдят, че тя контролира емоциите и символизира връзката между майката и детето.

Смята се също, че естественият спътник на Земята оказва ефект върху човешкия интелект и интуиция.

За да установи дали лунните фази по някакъв начин влияят върху хората, международен екип от специалисти е направил изследване с 5812 деца от пет континента. Проучването е продължило 28 месеца – еквивалент на 28 лунни цикли. За целите му са избрани деца, тъй като те са по-податливи от възрастните на поведенчески промени в резултат на недоспиване.

Изследването е установило, че

Луната не влияе върху индивидите.

Специалистите не са наблюдавали съществени поведенчески колебания по време на различните лунни фази. Изследователите са установили само леко изменение в продължителността на съня по време на пълнолуние. Оказало се, че нощната почивка по време на фаза пълна луна е с пет минути по-кратка – разлика, която не е статистически значима и не представлява заплаха за здравето.

„Проучването ни показва, че Луната не влияе върху човешките действия. Мисля, че и пълнолунието не трябва да поражда никакви тревоги. Поведението на индивида се влияе по-скоро от редица други фактори – гени, образование, доходи, психологически аспекти, отколкото от гравитационни сили“, казва д-р Жан-Филип Шапю от Изследователския институт на източната част на провинция Онтарио, Канада

Facebook Twitter Google+

0 Коментара