През лятото има някаква невидима сила, която ни кара да флиртуваме с идеята за кабрио. Или нещо подобно.

В този брой ще те запознаем с нещата, които трябва да имаш предвид, ако искаш кола без покрив.

Забележима кола

Кабриото наистина променя картинката и дори да е кола на 20 години, когато й няма покрива, тя приковава всички погледи. Това е факт.

Практична кола?

Кабриото не е практична кола, да знаеш. Освен ако Тодор не каже обратното, защото той знае какво говори.

Първо е скъпо, тъй като изглежда секси. Произвежда се в по-малко бройки, което означава, че производителите не могат да печелят от мащаба, пък и влиза в категорията лайф-стайл кола. Освен това гюрукът е доста капризен за поддържане. Най-вече самата материя, от която е направен, ако е мек. Механизмът за отваряне и затваряне на гюрука е друга капризна част, която трябва да имаш предвид.

Друго нещо, за което трябва да помислиш, е, че кабриото е сезонна кола, което си върви с негативите – плащане на пълен размер данък и гражданска отговорност, въпреки че караш кабриото от време на време. А кола, която не се кара често, а само сезонно, се разваля много по-бързо. Може да ти звучи странно, но при колите логиката че щом ползваш нещо малко, то не се скапва, не важи. Ще ти седи пред входа, или в най-добрия случай в гаража и бавно ще гние.

С две думи – кабриото не може да ти е основна кола. Може да ти е втора кола. Или една от колите, ако си супербаровка.

Кабриото има алтернатива?

Даааа! Най-достъпната е тази с люка или така наречения шибидах. По принцип той може да се направи на всяка кола, което не препоръчвам, защото си е рязане на покрив. Но ако го направят грамотно, е ок. Този люк е отвсякъде лято на промоция. Достатъчно голям е, за да усетиш вятъра в косите си, а вечер да гледаш звездите, без да те изядат комарите. Освен това може да се отваря и затваря с лекота.

Другата възможност е вместо да търсиш кабрио, да си купиш моторче. Хубавото при мотора е, че е малък и икономичен, а и с него придвижването в града е суперлесно. Негативите са, че трябва да мислиш къде да го държиш този мотор. Ако взимаш моторетка, вземи Веспа. Това ти е не просто мотор, а и модна икона и начин на живот. И е толкова италианско! Цената на една чисто нова Веспа е 4-5 бона, втората ръка не са много по-евтини.

Другата възможност е да си купиш колело. Обикновено или електрическо. През лятото това е най-адекватният транспорт, мен ако питаш. Леко е, можеш да го паркираш на все повече места и въпреки че средата ни не е особено приятелска за велосипедисти – обективно погледнато, местата, на които можеш да въртиш педали, стават все повече. Има цели градове, в които колелото е без алтернатива!

Съветите на професионалиста. Тодор Тиролски от веригата сервизи “Мотоексперт”:

Аз лично залагам на колело – стигаш бързо от точка А до точка Б, без да се съобразяваш със задръствания. И докато въртиш педалите – подготвяш тялото за предстоящото море. Все пак, кой не иска да изглежда добре! Колкото до кабрито… не бих заложил на него, въпреки огромната ми любов към автомобилите. Зимата става за каране, ама със затворен гюрук. Освен това, когато вали, какво правим? Иползваме го за аквариум или пак затваряме гюрука. Друго – караш по градските улици и дишаш прахоляк, черен дим от ауспуха на някой автобус – всичко това върху теб – не, благодаря. Ако слънцето е силно, направо ти разсипва прекрасната кожа, а когато караш по магистралата с висока скорост, не можеш да чуеш нито човека до теб, нито собствените си мисли от околния шум.

Колкото до алтернативата да си отрежете тавана, за да поставите люк, вече няма проблем – всичко се прави, и то качествено, не е като едно време, когато нямаше нито умения, нито качествени материали.

Относно скутерите – да, удобно, бързо, евтино, но всички мотористи са обречени да страдат от непредсказуеми шофьори. Карайте скутери винаги с едно наум, защото дори при слаб удар с кола, пораженията върху моториста са много по-сериозни.

Facebook Twitter Google+

0 Коментара