Всичко в този живот е въпрос на избиране на точния момент. Купуването на следваща кола също.

legs-434918_640

В този брой ще ти обясним за обективните причини, заради които е време да смениш настоящата си кола за друга. Не задължително за нова. Ще ти обясним и кога има смисъл да я реанимираш.

Не всичко трябва да бъде логически мотивирано! Колкото и да е скъпа колата ти, тя все пак си остава консуматив в живота ти. Така че, ако ти е писнала – смени я. Ако имаш пари за друга – смени я. Не се оставяй някой да те кара да се чувстваш виновна, че имаш възможности и че си сменяш колата без видима причина.

Но. Има и обективни и технически причини да си смениш колата. Започвам да ги изброявам, а професионалистът от сервизите “Мотоексперт” Тодор Тиролски ще ме поправя. Ако се наложи.

Ходова част. Ако възникне какъвто и да е проблем, свързан с ходовата част на колата, той е напълно поправим.

Тошо: Да, напълно поправим, но на каква цена? Ако става дума за обикновен носач, амортисьор или нещо дребно – ок, но ако е част от въздушно окачване или електрониката, управляваща определени елементи по окачването, тогава нещата отиват на друго ниво. В общи линии логиката е, че колкото по-съвременна е колата, толкова по-скъпи са ремонтите й.

Двигател. Тук внимавай, защото има голяма вероятност да се наложи да се огледаш за нова кола. Можеш и да си намериш “втора ръка” двигател, но няма гаранция за неговото състояние, както и не забравяй, че при смяна на двигател ти трябва и повторна регистрация в КАТ.

Тошо: Ремонт на един двигател, било той и частичен (до сваляне и шлайфане на глава), е за предпочитане, вместо да купувате двигател втора употреба. Качествено направен ремонт дава ново сърце на вашия автомобил и не е необходимо да го ”изхвърляте”. Естествено, ако автомобилът ви струва 5000 лв. и трябва да му направите ремонт за 3000 лв., замислете се. Колата трябва да има невероятна сантиментална стойност, за да я запазите.

Проблеми в електрическата система. Това ми е Тъмна Индия. Добре, че е Тошо.

Тошо: Това за половината свят е Тъмна Индия. Електрическата система е съставена от много елементи с много различни цени. От евтини (стотинки) до много скъпи (хиляди левове). Решаването на проблема много често е придружен с много замервания, прелистване на литература и най вече доста знания от страна на монтьора. Дори и скъпи елементи могат да бъдат отремонтирани евтино, стига да се знае как и с какво. Много често се случва клиентът, като види как знаещият и можещ монтьор за 5 минути му отстранява проблема, започна да мърмори, че му искат много пари за малко работа. Той обаче не калкулира колко време и средства му е коствало на монтьора, за да се специализира в електронното оборудване. Качествен автоелектротехник трудно се намира.

Липса на климатик. За мен това е сред задължителните екстри и неговата липса е достатъчно основание за смяна на колата, освен ако не я обичам като гаджето си или Тошо не ми каже, че може да ми монтира климатик.

Тошо: В климатичната система има няколко скъпи звена – компресор, модул за управление, комфортен модул. Смяната на всяко едно от тях не мисля, че е предпоставка за смяна на колата. И на всяка кола, която няма климатик, може да бъде монтиран такъв, но за предпочитане е да е фабричен, защото после се започват детските болести (кой къде е рязал по инсталацията и откъде е прокарал тръби и ремъци).

Изгнили ламарини и лош външен вид. Това, че една кола изглежда зле, причина ли е да я разкараш?

Тошо: Всичко по автомобила откъм механика може да бъде сменено, поправено, но ламарини започнеш ли да „кърпиш”, спукана ти е работата. Сменяш с нови или продаваш колата.

И така: Всичко около нас, дори отношенията, имат проектен живот и рано или късно има нужда от реанимация или смяна. При колата е същото. Но когато дойде моментът да го направиш – направи го информирано.

 

Facebook Twitter Google+

0 Коментара