Изследователи доказаха, че здравето на хората, които в детството си са преживели силен стрес, е значително по-лошо в сравнение с тези, които са имали като цяло благополучен живот.

dete

Психолози от лондонския Кралски колеж изследвали над 7 хил. души, родени между 1950 и 1955 г., като събрали информация за тяхното детство. Прекаралите нещастно детство, изпълнено с лошо отношение от страна на възрастните или потиснатост заради неблагополучия в семейството, достигайки средна възраст били 5 пъти по-често с намалена трудоспособност по здравословни причини и по-склонни към депресия. Тези, които боледували често в детството си, но не са били подложени на стрес, рядко се инвалидизирали.

Психолозите смятат, че преживеният в детството стрес е благоприятен фактор за развитието на различни заболявания.  Учените пък установили непосредствена
връзка между изживените в детството стресови ситуации и отслабването на имунната система. В кръвта на тези, които смятали детството си за нещастно, било открито високо ниво на антитела срещу вируса на обикновения херпес, които се изработват от организма, ако имунната му система е увредена. В кръвта на тези, чието детство било безоблачно, нивото на антитела било в обичайната норма.

Тъй като имунитетът не е вроден, а се придобива, то състоянието на имунната система зависи твърде много
от условията през първите години на развитието. А нервната система е неотделима част от цялостното
функциониране на организма. При стрес се отделят хормони, чието въздействие променя биохимичните процеси на целия организъм. Това постепенно разбалансира имунната система.

Въпреки че с времето средата се променя и децата порастват, в психологически план те все още преживяват стрес. Това се отразява не само на поведението и обучението им, но и постоянно подронва имунната им система. Могат да се очакват и бъдещи здравословни проблеми при децата, чиито майки през бременността са били подложени на негативни емоции.

Facebook Twitter Google+

0 Коментара