Знаеш я тази приказка „Денят се познава от сутринта.“ Това не е задължително, но е много вероятно и то заради теб самия. Ако се изнервиш от сутринта, ако от рано си тъжен и ядосан, реагираш според настроението си и е много трудно да ти се случи нещо хубаво, или по-скоро да видиш, че ти се случва. Постарай се да направиш сутрините си специални. Възможно е дори, когато ходиш на работа и трябва да ставаш рано. Пробвай да приложиш следните няколко съвета като начало.

tea-381235_640

Не ставай в последния момент

Обикновено ставаш 15 – 20 минути след като е звъннал часовника, който също е бил навит за последния възможен момент. Плисваш си шепа вода на лицето, обличаш първите дрехи, които ти попаднат, междувременно си правиш кафе или тичайки към спирката забърсваш лошо кафе в тънка пластмасова чашка от някоя будка. Напрегнат си, закъсняваш, не си се събудил, не се чувстваш добре и денят е скапан. Смени схемата.

Стани половин – един час преди да трябва да излезеш от къщи, независимо колко рано е това. (Ще ти е по-лесно, ако съобразиш в колко часа заспиваш вечер с часа, в който трябва да станеш сутрин.) Направи си кафе и сандвич. Хапни спокойно. Без да пускаш компютър, без да си зяпаш в телефона. Наслади се на тишината на дома си или пък сподели закуската с любимия си човек. Помисли в какво настроение си, какво искаш да облечеш днес. Вземи си освежаващ душ, облечи се и си остави достатъчно време, за да стигнеш спокойно на работа.

Събуждай се с подходящата мелодия

Струва ти се, че ако ползваш нежна, жизнерадостна музика за събуждане, изобщо няма да си чуеш  часовника и ще се успиш. Затова и сутрин винаги от спалнята ти се носят ужасни, грубиянски звуци. Грешиш. И в двата случая натрапчивото повтаряне на мелодията ще те събуди. В първия това ще се случи по приятен, мек начин. Във втория ще бъдеш измъкнат грубо от съня и ще си стресиран още преди да си отворил очи, още преди да е започнал денят ти. Ти избираш.

Тръгвай навреме за работа

Ако трябва да си в офиса в 9:00, а тръгваш от дома си, който е на другия край на града в 8:45, дори да няма нито едно задръстване и шофьорът на таксито да е факир, пак ще стигнеш трудно. Да не говорим, че е безсмислено всяка сутрин да даваш пари за такси, защото не можеш да излезеш навреме от къщи.

Предвиди достатъчно време за път, като включиш и задръстванията. Зареди се с любимата си музика, вземи си книга или просто зяпай през прозореца на автобуса. Колкото по-спокойно пътуваш, толкова по-спокоен и усмихнат ще влезеш в офиса, ще поздравиш колегите си и ще започнеш новия ден.

Наслаждавай се на своите малки, сутрешни ритуали. Ако вече си започнал деня в добро настроение, по-трудно ще се поддадеш на дразнещите провокации на ежедневието. А и ще си по-продуктивен.

Хубав ден и приятна работа.

От Поляната

Facebook Twitter Google+

0 Коментара