Стресът, освен че вреди на сексуалния ни живот, ни кара да изглеждаме и по-грозни, установи проучване на шотландски учени, цитирано от в. „Метро“. Високите нива на кортизол, произвеждани по време на стресови ситуации, ни правят по-малко атрактивни в очите на партньора, защото добиваме болнав вид.

stressВ същото време екипът на д-р Фиона Мур от университета в Дънди констатира, че когато мъжете преминат, без да трепнат, през стресови ситуации, те започнат да изглеждат по-привлекателни в очите на жените. Това се дължи на еволюционния факт, че устойчивите на стрес мачовци подсказват за по-добър генетичен материал, който да предадат на поколението си.

При направените тестове лицата и на мъжете, и на жените с високи нива на кортизол в слюнката изглеждали по-малко привлекателни, в сравнени с онези с ниски нива на този стероиден хормон. Кортизолът ни помага да се справяме със стреса, като изключва ненужните за момента функции, като репродуктивната и имунната система. Но продължителното присъствие на този хормон в организма ни може да се окаже много вредно за здравето. Така че колкото по-бързо загърбим стреса, толкова по-красиво ще бъде следващото ни селфи, вещае изданието.

Facebook Twitter Google+

0 Коментара