Детето плаче силно и се превива от болка. Държи се с ръчички за ушите и не дава да го докоснете. Откъде е тази остра болка и какъв е причинителят й? Разбира се, става въпрос за отит. Какво представлява и какво да правим обяснява оториноларингологът проф. Георги Едрев.

baby-443393_640

Какво представлява

При децата се срещат две форми на отит – остър среден и сериозен среден отит.

Острият среден отит най-често се дължи на инфекции с респираторни вируси (грипни, аденови, парагрипни и т.н.). В началото детето заболява от остър ринофарингит – хрема с болки в гърлото. Когато обаче вирусите нахлуят в кръвта (виремия), те могат да увредят средното ухо, както и различни други органи.

Как протича

Острият отит е характерен с образуването на кръвнисти мехурчета по тъпанчето и ушния канал. Мехурите се образуват за няколко часа и този период е силно болезнен. Детето започва да плаче, държи се за ушите, не може да си намери място от болка. При спонтанно спукване на мехурчетата от ухото изтича воднисто-кръвниста материя, която силно притеснява родителите. Обикновено този период е свързан с повишена тимпература – 38-39 градуса, която е израз на споменатата виремия. След спукване на мехурчетата болките изчезват, но ухото остава заглъхнало, тъй като зад тъпанчетата се събира същата воднисто-кръвниста течност. Заболяването преминава обикновено за 7 до 10 дни.

При деца с уголемена трета сливица, които по-често боледуват, към третия-петия ден се прибавя бактериална инфекция и тогава острият вирусен отит става остър гноен. До този момент тъпанчето рядко се пробива. Но стане ли гноен,  гнойта оформя дупка, през която на пулсации изтича в ушния канал. Температурата наново се повишава, болките са силни. Такова възпаление трае до три седмици.

Лечение

При острия вирусен отит лечението се провежда от домашния лекар в консултация с оториноларинголог. Докато при острия гноен отит лечението трябва да е под наблюдение на оториноларинголог. Необходими са антибиотици, съобразени с микробиологичните изследвания на детето. Дупката на тъпанчето се разширява многократно, за да не тече гнойта под напрежение, а на детето се дават и обезболяващи. На течащо ухо в никакъв случай не бива да се слагат каквито и да било ушни капки, защото повечето от тях могат да увредят слуха на детето. Важно при течащото ухо е общото антибиотично лечение и почистването на ухото да става редовно.

Facebook Twitter Google+

0 Коментара