В Световната седмица на кърменето, която всяка година отбелязваме от 1 до 7 август, д-р Теа Александрова разказва за ползите от кърменето и майчиното мляко и дава своите съвети, за да могат младите майки и бременните да почувстват подкрепа и да изградят увереност в тази мисия.

СЗО и УНИЦЕФ активно насърчават кърменето като най-добрия източник на храна за бебета и малки деца и препоръчват на родилката да започне да кърми бебето си в рамките на първия час от раждането, а децата да бъдат кърмени изключително през първите шест месеца от живота си – което означава, че не се предоставят други храни или течности, включително вода.

Бебетата трябва да се кърмят при поискване – толкова често, колкото детето иска, денем и нощем. Въвеждането на адекватни в хранително отношение и безопасни допълващи (твърди) храни трябва да започне на шест месеца, а кърменето е добре да продължи до двегодишна възраст, а дори и след това.

 

Първите шест месеца

Изключителното кърмене в продължение на шест месеца има много ползи за бебето и майката. Основната сред тях е защитата срещу стомашно-чревни инфекции, която се наблюдава не само в развиващите се, но и в индустриализираните страни. Статистиката показва, че ранното започване на кърмене, в рамките на един час след раждането, предпазва новороденото от инфекции и намалява новородената смъртност.

Доказано е че:

 • Кърмата дава на вашето бебе здравословен старт в живота.
 • Кърмата е винаги на разположение и е прясна, чиста, безопасна и с подходяща температура.
 • Това е единствената храна, от която вашето бебе се нуждае през първите шест месеца.
 • Вашата кърма ще се промени с времето, за да отговаря на променящите се нужди на вашето бебе.
 • Кърмата e най-добрият имуностимулант за вашето бебе.

За майчиното здраве:

По-голямата продължителност на кърменето допринася също за здравето и благополучието на майките: намалява риска от рак на яйчниците и гърдата и подпомага възстановяването на тялото след бременността и раждането. Дори може да намали риска от остеопороза (слаби кости) в напреднала възраст, както и от диабет тип 2 при майки, които са имали гестационен диабет по време на бременност.  Когато кърми, майката трябва да обръща внимание на своето пълноценно хранене и да се хидратира качествено, което означава 16 чаши чиста вида дневно. Изборът на вода е от значение, като сред препоръчваните за прием от кърмачките е DEVIN Изворна. Тя има постоянен състав, ниска минерализация и уникален баланс на минералите, което я прави подходяща за всекидневна употреба. 

Кърменето: любяща връзка между майката и бебето

Кърменето е повече от храна за вашето бебе. Когато държите бебето си близо по време на кърмене, то може да ви усеща, подушва и вижда. Това ви помага да изградите тясна, любяща връзка между вас и бебето. Кърменето може да отнеме известно време, за да свикнете, може дори да е трудно в началото. Ползите за вас и вашето бебе обаче си заслужават.

Подкрепа за кърменето

Майките и семействата трябва да бъдат подкрепени, за да могат децата им да бъдат оптимално кърмени. Ето няколко стъпки, които помагат за насърчаването и подкрепата на кърменето:

 • контакт кожа до кожа между майката и бебето веднага след раждането и започване на кърмене през първия час от живота;
 • кърмене при поискване (т.е. толкова често, колкото детето иска, ден и нощ);
 • настаняване в обща стая (позволяващо на майките и бебетата да останат заедно 24 часа на ден);
 • да не се дава на бебетата допълнителна храна или напитки, дори вода, освен ако не е необходимо по медицински причини;
 • предоставяне на поддържащи здравни услуги с консултиране за хранене на бебета и малки деца;
 • подкрепа от общността и дейности за насърчаване на здравето и образованието.

Д-р Александрова завършва медицина с отличие през 2018 г. Работи в отделението по педиатрия и в спешения педиатричен кабинет към УМБАЛСМ „Н. И. Пирогов“ от началото на 2019 г., както и в отделение за Ковид-19 за деца в същата болница през 2020 г. От лятото на 2020 г. създава Инстаграм профил @mamadoc.bg, в който споделя полезна информация относно отглеждането на деца, както и съвети за бързо справяне с възникнали медицински състояния. Вярва, че информираността е най-важният ключ за осъзнато и спокойно родителство. Именно това я мотивира да споделя в Инстраграм канала си информация, която често остава неясна за родителите.

 

 

Facebook Twitter Google+

0 Коментара