Тъй като топлите слънчеви дни примамват децата да играят и да изследват на открито, за родителите е изключително важно да дадат приоритет на защитата от слънцето, за да гарантират, че малчуганите са в безопасност от слънчевите лъчи. Излагането на слънце в детството и юношеството може да има трайно въздействие върху кожата и да увеличи риска от рак на кожата.

В тази статия ще споделим основни съвети за слънцезащита, за да помогнем на родителите да предпазят децата си, докато се наслаждават на радостта от дейностите на открито. От избора на правилния слънцезащитен крем, до успокояването на слънчевите изгаряния, нека проучим какво трябва да знае всеки родител за слънцезащитата за своите деца.

6 прости правила за защита от слънцето за деца

 • За бебета под 6 месеца е най-добре да ги предпазите от пряка слънчева светлина. Потърсете сянка под дърво, чадър или сенник на количката, за да предпазите деликатната им кожа от вредните UV лъчи.
 • Обличането на децата в прохладни и удобни дрехи, които покриват телата им, е от съществено значение. Изберете леки памучни дрехи с дълъг ръкав и шапки, за да ги предпазите от слънчевите лъчи.
 • Изберете дрехи с плътна тъкан, тъй като те предлагат по-добра защита в сравнение с дрехи с по-тънка тъкан. Потърсете варианти, обозначени с ултравиолетов защитен фактор (UPF) за допълнителна сигурност срещу UV лъчи.
 • Уверете се, че децата носят шапки с периферия, за да предпазят лицата, ушите и вратовете си от пряка слънчева светлина.
 • Ограничете излагането на слънце на открито между 10:00 и 16:00 ч., тъй като това е времето, когато UV лъчите са най-силни. Изберете рано сутрин или късно следобед време за игра на открито.
 • Защитете очите на детето си, като се уверите, че то носи слънчеви очила с поне 99% UV защита. Изберете слънчеви очила с размери, предназначени специално за съответната възраст.
 • Последно, но не на последно място. Винаги използвайте подходяща слънцезащита за деца. Това е един сигурен начин да се погрижите за благосъстоянието на кожата на вашето дете.

Слънцезащитен крем: важен инструмент за защита от слънцето

Потърсете слънцезащита за деца с SPF от поне 30 до 50 за оптимална слънцезащита. Избягвайте слънцезащитни продукти, съдържащи оксибензон, който може да има хормонални влияния. Вместо това изберете всеки слънцезащитен крем без тази съставка, за да предотвратите ефективно слънчево изгаряне.

Eкологичният детски слънцезащитен лосион, който ще откриете на Sunlike.bg – защита от слънцето с иновативна формула без хомосалат и октокрилен. Новите UVA и UVB филтри, внимателно подбрани за нуждите на детската кожа, предлагат доказана защита срещу вредната слънчева радиация. Лосионът има нежна, неомазняваща и бързо абсорбираща се текстура, обогатена с бета каротин, витамин Е и екстракт от невен, осигуряващи допълнителна грижа за чувствителната детска кожа, предпазвайки от раздразнения. Обогатен с бадемово масло и пантенол, той дълбоко овлажнява и подхранва деликатната кожа. Предлагайки SPF30 и SPF50, този слънцезащитен крем осигурява висока защита, което прави играта на открито безопасна и приятна за децата.

Нанесете достатъчно слънцезащитен крем, за да покриете всички открити зони, като гарантирате, че лицето, носът, ушите, краката, ръцете и задната част на коленете получават адекватна защита. Нанесете слънцезащитен крем 15 до 30 минути преди да излезете на открито, за да позволите абсорбиране в кожата.

Не забравяйте да нанасяте отново слънцезащитен крем на всеки 2 часа, особено след плуване или подсушаване с кърпа. Нанасянето на обилно количество продукт е от съществено значение, тъй като повечето хора са склонни да използват твърде малко.

Използване на слънцезащита за деца

Нанесете с нежни движения слънцезащитен крем върху всички открити зони, като внимавате около очите. Ако слънцезащитният крем попадне в очите, внимателно ги избършете с влажна кърпа. В случай на обрив се консултирайте с лекаря на вашето дете.

Кога да потърсите медицинска помощ?

Ако бебе под 1 година получи слънчево изгаряне, незабавно се свържете с неговия лекар. За по-големи деца се консултирайте с лекар, ако слънчевото изгаряне доведе до мехури, болка или треска.

Облекчаване на лек дискомфорт от слънчево изгаряне

 • За да облекчите лекия дискомфорт от слънчево изгаряне, направете следните стъпки:
 • Предложете на детето си вода или 100% плодов сок, за да замените загубените течности.
 • Използвайте хладка вода, за да успокоите кожата им.
 • Използвайте лечебни лосиони или афтърсън, само ако е одобрено от лекаря на детето.
 • Пазете детето си от слънце, докато слънчевото изгаряне не бъде напълно излекувано.

Като родители, наша отговорност е да защитим децата си от вредните ефекти на слънчевите ултравиолетови лъчи. Следвайки прости правила като търсене на сянка, обличане в защитно облекло и нанасяне на слънцезащитен крем правилно, можем да гарантираме, че нашите малки деца се наслаждават безопасно на дейности на открито. Редовното повторно прилагане на слънцезащитен крем, особено за чувствителните зони, е от съществено значение за цялостната защита от слънцето. В случай на слънчево изгаряне навременните действия и правилните успокояващи мерки могат да облекчат дискомфорта. Дайте приоритет на защитата от слънцето за децата и те ще обичат приключенията на открито, като същевременно поддържат здравето на кожата си за години напред.

 

Facebook Twitter Google+

0 Коментара