Сигурно си забелязала, че спирането при колите е също толкова важно, колкото и тръгването. Никога не сме коментирали спирачките и системите за спиране. А те са много важни.

Спирачната система на колата представлява челюсти с накладки, които се прилепват за дискове посредством хидравлика. Най-общо казано.

vintage-1950s-887272_960_720

Има коли, които имат предни дискови и задни барабанни спирачки. Барабанните вече са стара технология и почти не се правят.

Нещо много важно! Колкото и авангардни системи за спиране да има колата ти, да знаеш, че никой не може да победи физиката. И при скорост от над 100 километра нищо, ама нищо, не те спасява.

ABS

Това е най-популярната система за спиране и има за цел да разпредели усилието при спиране и е особено удачна при мокър път. Помага на колата да спира по-бързо, по-сигурно и да запазва контрола върху автомобила през цялото време.

И да знаеш, и да не знаеш, теорията за спирачките има няколко неща, за които задължително трябва да се грижиш.

Смяна на накладки

Някои коли си имат индикатор, който светва, когато те са за смяна. Заради предоверяването това означава, че имаш до 1000 километра максимум, преди накладките наистина да са за смяна. Обикновено животът на накладките е около 30 000 километра. Агресивното каране може да намали срока наполовина.

Предните спирачни дискове се сменят на 80-100 хиляди километра. Предните спирачки поемат най-голямото спирачно усилие и се амортизират по-бързо.

През две години трябва да се сменя спирачната течност, защото дори и да няма течове в системата, тя губи свойствата си да поема влагата. Всеки път, когато ходиш в сервиз (да сменяш гумите) помоли момчетата да ти погледнат спирачните маркучи. Не са вечни и се напукват, втвърдяват и може и да стане опасно.

Ако усещаш, че когато спираш, колата ти не спира равномерно, или ако усещаш, че полагаш повече усилия за спиране, отколкото обикновено, задължително иди в сервиза. Може да са повредени спирачните апарати.

Ако по време на път усетиш, че

ти “потъва” педалът на спирачката,

 натисни педала интензивно няколко пъти. Казва се “напомпване на педала”.

Никога, никога, никога не ползвай накладки или дискове втора ръка. Спирачките ти са ключов елемент на сигурността. Ремонтирай ги само в сервиз и само с нови части.

И още нещо, което не трябва да правиш никога. Не се доверявай на спирачките да свършат цялата работа по спирането. Тоест – гледай пътя, намалявай отрано посредством намаляване на предавките.  Това ще култивира шофьорски навици, които ще те направят по-малко зависима от технологиите.

Facebook Twitter Google+

0 Коментара