От първия дъх на човечеството до ден-днешен стремежът към красота винаги ни е съпътствал и се е развивал. През идеала на древните гърци за човешкото тяло, та чак до днешния холивудски модел.

Както и да са се променяли стандартите през вековете, един от тях обаче е останал непроменен – красив е здравият човек.

smile-191626_960_720

В последните години холивудският идеал се настани трайно и в България, а мечтите станаха малко по-достижими благодарение на пластичната хирургия и естетичната стоматология. Всеки може да се „ъпгрейдне” независимо от гените, завещани му от мама и татко. Особено в областта на усмивката. „Холидувската усмивка” стана особено популярна наскоро и покрай известно телевизионно предаване.

Подобен стремеж към „пълна промяна” наблюдавам в моя кабинет всеки ден – идват много хора, желаещи да се усмихват широко,

без да се крият и срамуват

Някои вече до такава степен отдават преимущество на красотата си, че преди време в един от форумите, в които редовно пиша, дама призна, че се колебае дали да инвестира в нови зъби, или да даде пари за лечение на немалък здравословен проблем.

Манията за красота достигна дори дотам, че идеалът за красива усмивка започна да се свързва само и единствено с равните като ограда и бели металокерамични и порцеланови коронки. Или както каза един мой пациент преди години, „ситни, бели като мъниста”…

Разбира се, няма нищо лошо в това да искаме да сме красиви, но в стремежа си към това забравихме нещо много съществено. А именно ЗДРАВЕТО.

Забравихме, че дори и най-добре изработените изкуствени коронки не могат и на 10% да достигнат истинското творение на природата (или на Бог) – ЕСТЕСТВЕНИЯ ЗЪБ.

В стремежа да получат толкова бленуваната красива, бяла усмивка пациентите са готови дори

да се разделят с абсолютно здравите си зъби

и на тяхно място да си поставят импланти с подредените, бели „зъби”.

Едва ли обаче някой от тях се е замислял какво ще стане след 10 или 20 години. И как това ще се отрази на тяхното здраве. Да, на цялостното здраве, което в частичност е свързано със зъбите и устата.

tooth-1015409_960_720В повечето научни изследвания авторите цитират срокове от 10-15 години средна преживяемост на коронките и мостовете, изработени от металокерамика и порцелан. И то не защото материалът се разваля с времето (няма как, при условие че в Китай откриват порцеланови и керамични фигури на 2000 и повече години, а стоматологичният порцелан не се различава много по същността си от този за чинии например). Всъщност подмяната се налага поради стареенето на организма, което води до непрекъснати промени. Именно промените налагат през определен период

короните и мостовете да се подменят

И това, разбира се, води до нова задължителна „инвестиция” в красивата усмивка.

Въпросът обаче е в това дали все пак бихме могли да сме красиви и здрави? Разбира се. Съвременната естетична стоматология дава възможности за перфектно подредени и оформени зъби, без това да вреди на здравето.

Най-биологичният и ненарушаващ здравето метод за лечение е наместването на зъбите с брекети. Преди 20-25 г. подреждането на зъбите с шини беше привилегия на подрастващите – на децата от 9 до 14 години. С развитието на брекетите стана възможно да се подредят зъбите и на възрастните пациенти,

дори на хора над 60-годишна възраст

Предимство на този метод за естетично лечение е, че подреждането на зъбите става посредством тяхното преместване, без да се налага изпиляване на здравата зъбна тъкан. Така в продължение на 1,5-2 години чрез бавно и постепенно преместване зъбите се подреждат в правилна позиция. Важното при това лечение, което трябва да знае всеки, решил да се подложи на тази процедура, е, че след като приключи наместването, e необходимо да се постави снемаема или неснемаема шина (нар. ретайнер), която служи да задържи зъбите в същата позиция. Ако такава шина не се сложи, зъбите се връщат към старите си места буквално за няколко дни. Носенето на шината обикновено продължава още 1-2 години.

IMG_6369-535x357

Разбира се, методът има и недостатъци – процесът на подреждане на зъбите е бавен, а повечето пациенти искат да са красиви веднага, брекетите не са комфортни в началото, докато се свикне с тях, трудно се поддържа хигиена. Но всеки, който е носил, ще ви каже, че лесно се свиква – знам го от личен опит.

При по-леки проблеми с подреждането на зъбите – малко скупчване, разстояния между зъбите до 2 мм, при счупени, оцветени или патологично изтрити зъби, е възможна корекция посредством бондинг, която се нарича още директно възстановяване или

художествена реставрация

При този метод чрез минимално (коригиращо) изпиляване и последващо наслагване на фотополимерен материал е възможно да се постигне естетично коригиране на подредбата, формата, а понякога и на цвета на зъбите. Методът е бърз – след необходимия преглед, анализ и съставяне на план за лечение корекцията може да се извърши в едно посещение. Средната преживяемост на реставрациите е 8-10 г., като е необходимо веднъж годишно фотополимерът да се полира – това е недостатъкът на метода. При него не е препоръчително да се избелват зъбите (основно в случаите, когато се възстановява само част от зъба) поради факта, че зъбите с времето потъмняват, а фотополимерът – не. При този вариант може много лесно и бързо да се получи красота без сериозно увреждане на „зъбното здраве”.

Третият метод, който бих желал да посоча, са естетичните

корекции с порцеланови фасети

Тяхното приложение се припокрива с това на реставрациите (бондинга), само че се налага изпиляване на 0,3-0,5 мм от дебелината на емайла по цялата външна повърхност и отнемане на режещия ръб около 1-1,5 мм (според случая). При този метод добре подредените зъби са налице след 2-4 седмици. Благодарение на факта, че се покрива цялата външна повърхност на зъба, са възможни и корекции на силно оцветени зъби (т. нар. дисколорации). Според повечето автори преживяемостта на фасетите (ограничени само в емайл) е 17-25 г. Понякога в името на естетиката е необходимо различните методи да се комбинират (бондинг след брекети; фасети след брекети или бондинг и фасети) за постигането на крайната цел – бленуваната блестяща усмивка.

Facebook Twitter Google+

0 Коментара