Те са: Дранде на 53 г., която избира да живее като мъж и да се грижи за своята майка, след смъртта на своя баща; Хакиe на 59 г., която е отгледана като момче веднага след раждането си, заради предсказание; Диана на 54 г., която започва да живее като мъж на 17 години…

02_LANDSCAPE #7_Sworn Virgins_Albania 2008-2010_© Pepa Hristova_90x122,5Те са за онази неизследвана част от Европа, където говорят, че планините са „прокълнати“ от Дявола, вендетата е изконно право, а жените могат да станат мъже, при условие че се обрекат на вечна девственост. Точно там, в Северна Албания, от памтивека властва един закон: ако патриархът в рода умре, някоя от жените в семейството може да застане на негово място. Така бурнешите (burr – мъж, от албански) заживяват като синове, братя, чичовци, вуйчовци, глава на семейството, наследник на рода. Бивши жени, влезли в мъжката социална роля, забравили природата си и изградили всичко в живота си като мъже. Някои от тях дори не помнят, че някога са били жени.

Това са част от историите, които ще ни покаже фотографката Пепа Христова. Изложбата на българската фотографка, която живее и работи в Германия, ще се открие на 1-ви септември в Национална галерия, в присъствието на авторката. Изложбата е част от Третото издание на Фотофабрика.

01_HAKIJE #1_Sworn Virgins_Albania 2008-2010_© Pepa Hristova_90x122,5

Хакиe на 59 г., която е отгледана като момче, след като дервиш предрича на родителите й, че ще имат син

03_ILMIJE #1_Sworn Virgins_Albania 2008-2010_© Pepa Hristova_99x122,5

Илмие, на 30 години, иска да бъде свободна и независима. В Серевната част на Албаниясамо на момчетата е позволено да излизат сами от дома и да прекарват лятото с животните в планината. След смъртта на майка си, тя решава да изживее останалата част от живота си като мъж. Илмие се грижи за поддържането на домакинството, но има и свободата, която мъжката роля й дава.

Facebook Twitter Google+

0 Коментара